Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podpísanie Pittsburskej dohody budú oslavovať aj v USA

Na snímke Pittsburská dohoda. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podujatia, ktoré prebehne 31. mája, sa okrem amerických predstaviteľov zúčastnia hostia z Česka aj Slovenska. Pozvaní sú aj rodinní príslušníci pôvodných signatárov dohody.

Bratislava 25. mája (TASR) - Oslavy podpísania Pittsburskej dohody sa budú konať aj na mieste, kde je uložená - v pittsburskom múzeu v americkom štáte Pennsylvánia. Podujatia, ktoré prebehne 31. mája, sa okrem amerických predstaviteľov zúčastnia hostia z Česka aj Slovenska. Pozvaní sú aj rodinní príslušníci pôvodných signatárov dohody. Podujatie bude moderovať Rick Sebak - miestna televízna celebrita so slovenskými koreňmi.

"Účastníci podujatia budú mať možnosť pozrieť si originál Pittsburskej dohody a spoločnú reprezentatívnu výstavu WWI Centennial Exhibition pripravenú Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied a českým Vojenským historickým ústavom," priblížil pre TASR šéf tlačového oddelenia rezortu diplomacie Igor Skoček. Ešte pred podujatím sa uskutoční kladenie vencov na mieste podpisu Pittsburskej dohody pri pamätnej tabuli.

S príhovorom vystúpi štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Lukáš Parízek a predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Okrem nich sa za slovenskú stranu osláv zúčastnia člen Zahraničného výboru NR SR Martin Fedor (Most-Híd), predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo, slovenský veľvyslanec v USA Peter Kmec a ďalší.

Okrem slávnostných osláv sa pri tejto príležitosti uskutoční aj odborné sympózium historikov - Historické pozadie Pittsburskej dohody z roku 1918 na Univerzite v Pittsburghu. Slovensko bude na sympóziu zastúpené historikom Slovenskej akadémie vied Matejom Hanulom.