Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

POHROMA NA CESTÁCH: Slovensko trápi poľadovica a dopravné nehody

Na snímke dopravná situácia na cestách počas mrazivého počasia v Bratislave 2. marca 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Počasie komplikuje aj leteckú dopravu, bratislavské letisko zrušilo niektoré lety. Správu AKTUALIZUJEME.

Bratislava 2. marca (TASR) - V Bratislave a okolí, ako aj v okresoch Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky sa na cestách z dôvodu mrznúceho mrholenia tvorí poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

V hlavnom meste komplikuje dopravu viacero nehôd. So zhustenou premávkou musia preto podľa Stella centra vodiči počítať napríklad na križovatke Bajkalská a Trnavská, na D2 pred Mostom Lafranconi smerom do Petržalky, na zjazde z Prístavného mosta v smere na Einsteinovu či na Brnianskej v smere na Patrónku. V Devínskej Novej Vsi skončilo pre poľadovicu viacero áut mimo cestu. Tunel Sitina z dôvodu kolón priebežne uzatvárajú. Zdržanie na všetkých hlavných ťahoch v smere do centrá je od desať do 30 minút.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú podľa SSC zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Výnimkou sú priechody Vrchslatina, Vernár, Podspády, Huty, Chorepa, Súľová, Grajnár, Látky-Prašivá, Cukmantel a Herlianske Sedlo, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu.

UNB zatiaľ ošetrila v dôsledku nepriaznivého počasia desať pacientov


Lekári a zdravotnícki pracovníci v piatok do 11.00 h v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) ošetrili desať pacientov s úrazmi, ktoré vznikli v dôsledku nepriaznivého počasia. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Najčastejšie išlo o ľahšie úrazy, ako napríklad pomliaždeniny a podvrtnutia, ktoré lekári na centrálnych príjmoch UNB ošetrili ambulantne. "Traja pacienti utrpeli ťažšie zranenie, pre ktoré zostávajú hospitalizovaní, sú to zlomeniny a úraz hlavy," dodala Kliská.

Počasie komplikuje aj leteckú dopravu, letisko zrušilo niektoré lety


Počasie komplikuje nielen cestnú, ale aj leteckú dopravu. Pre poveternostné podmienky je zrušený let z Bratislavy do Bologne, Dublinu či Leedsu - Bradfordu. O zrušených letoch informuje bratislavské letisko na webe.

"Pre poveternostné podmienky nevedia lietadlá pristáť na letiskách, preto sú lety zrušené," potvrdili TASR na bratislavskom letisku. Cestujúci si môžu svoje lety bezplatne "prebookovať", alebo ak už letieť nechcú v inom termíne, vrátia im peniaze.

Prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji mešká 30 až 60 minút


Prímestská autobusová doprava v Bratislave a na území Bratislavského kraja mešká od 30 do 60 minút. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Podľa slov Vozárovej je na cestách poľadovica, vozovky nie sú posolené, šmýka sa a jazda nie je bezpečná. "Vodiči autobusov vyjadrujú obavy týkajúce sa bezpečnosti, a nakoľko práve vodiči nesú najväčšiu zodpovednosť, ak odmietnu pri tomto stave ciest nastúpiť na spoj, budeme to musieť akceptovať. Záleží nám v prvom rade na bezpečnosti a preto vyzývame cestárov, aby vyšli na cesty a situáciu riešili," upozornila Vozárová.

Bratislava pracuje na zmiernení dopadov poľadovice


Mesto pracuje na zmierňovaní dopadov poľadovice na zjazdnosť komunikácií v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

"V skorých ranných hodinách začalo mesto s lokálnymi posypmi na celom území Bratislavy. Momente máme v teréne nasadenú všetku dostupnú techniku," uviedla.

Mesto žiada verejnosť o trpezlivosť. Poľadovica a vzniknuté dopravné nehody na cestách spôsobujú približne 30-minútové meškanie liniek MHD.

"Ospravedlňujeme sa ľuďom, ak sa naše vozidlá aj pre dopravné nehody nemohli dostať vždy načas tam, kde treba. Intenzívne pracujeme na tom, aby sme zmierňovali dopady zimy na dopravnú situáciu v Bratislave a čo najskôr sme zabezpečili prejazdnosť komunikácií," doplnila Onufer.

Poľadovica v Trnavskom kraji zapríčinila zvýšený počet nehôd


Na nepriaznivé poveternostné podmienky a zvýšený počet nehôd upozorňuje polícia na území Trnavského kraja. Poľadovica je nahlásená na všetkých cestách regiónu, preto je potrebné, aby vodiči rýchlosť jazdy prispôsobili zamrznutej vozovke a svojim schopnostiam. Informovala krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Na cestách na juhu kraja je podľa zjazdnost.sk námraza alebo zmrznutý sneh, v smere od Trnavy na Piešťany sú nahlásené mokré alebo vlhké vozovky.

Pre poľadovicu eviduje polícia veľa nehôd, kritická situácia je v BSK, TTSK a NSK


Na väčšine územia Slovenska sa na vozovke tvorí poľadovica a dochádza ku kolíznym situáciám. Polícia eviduje množstvo dopravných nehôd. Aktuálne je to kritické najmä v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Napísala polícia na sociálnej sieti Facebook.

"V priebehu dnešného dopoludnia od 06.00 – 11.00 h sme na cestách Bratislavského kraja zaznamenali približne 50 škodových udalostí a jednu dopravnú nehodu na Prievozskej ulici, pri ktorej sa ľahko zranila jedna osoba," povedala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Polícia vyzýva vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. "Vodiči, buďte mimoriadne opatrní. Použite stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá (ak je hmla), denné svietenie je nedostatočné," uvádza polícia s tým, že na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom.



Poľadovica a dopravné nehody komplikujú dopravu, MHD mešká 20 a viac minút


Poľadovica komplikuje dopravnú situáciu v Bratislave. Mestská hromadná doprava (MHD) mešká 20 a viac minút. Problémy majú trolejbusy na Búdkovej ulici. TASR to potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Na snímke dopravná situácia na cestách počas mrazivého počasia v Bratislave 2. marca 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian

"Z dôvodu poľadovice a veľkého množstva cudzích dopravných nehôd, zaznamenáva dispečing DPB meškania MHD od 20 minút a viac. Z dôvodu zhoršených poveternostných podmienok má problém trolejbusová doprava na Búdkovej ulici," uviedla.

V Bratislave a okolí, ako aj v okresoch Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky sa na cestách z dôvodu mrznúceho mrholenia tvorí poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.