Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štátna VšZP odzmluvní menej ambulancií špecialistov, ako plánovala

Na ilustračnej foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

Oydravný plán musela vypracovať pre rekordnú stratu z minulého roka, ktorá sa zatiaľ odhaduje na 200 miliónov eur.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odzmluvní menej ambulancií špecialistov, ako pôvodne plánovala v rámci opatrení z ozdravného plánu. Ten musela vypracovať pre rekordnú stratu z minulého roka, ktorá sa zatiaľ odhaduje na 200 miliónov eur. VšZP v súčasnosti trvá na odzmluvnení 60 ambulancií zo 115, ktorým zaslala výpoveď.

"Hlavný cieľ tohto opatrenia bol a naďalej je prehodnotenie siete špecialistov v ambulantnom sektore tak, aby sme v maximálnej možnej miere eliminovali pôsobenie špecialistov na viacerých miestach a aby sme pacientom, našim poistencom, vytvorili podmienky pre vyšetrenia v plnohodnotných ambulanciách, a to po personálnej stránke aj stránke čistého ordinačného času," povedal podpredseda predstavenstva a riaditeľ sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti Milan Horváth.

Od februára 2017 doteraz VšZP vypovedala zmluvy 115 ambulanciám, ktoré na to mohli v dvojmesačnej výpovednej lehote reagovať. Vo viacerých prípadoch VšZP svoje rozhodnutie korigovala. Podľa riaditeľky odboru zdravotného a revízneho Beaty Havelkovej sa zohľadňovala dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ako aj to, že lekár prehodnotil svoje ďalšie úväzky. Opatrenie bolo totiž zamerané najmä na elimináciu súbehu praxí lekárov.

Výpoveď nakoniec dostalo 60 ambulancií. Od začiatku apríla tak 47 ambulancií nepokračuje v zmluvnom vzťahu so VšZP, zvyšných 13 poisťovňa odzmluvní od mája. Štátna poisťovňa odzmluvňovala ambulancie, v ktorých lekár ordinoval len minimálne a viac-menej fungovali iba "na papieri". VšZP eviduje prípady, keď lekár zamestnaný v nemocnici ošetril pacientov tam, ale jeho výkony účtovala súkromná ambulancia. O zmluvy prišli aj fiktívne ambulancie, ktoré fakturovali nezrealizované výkony.

"Všetkých dispenzarizovaných pacientov, teda tých, ktorí sú dlhodobo sledovaní v niektorej z odzmluvnených ambulancií, sme informovali listom a ponúkli sme im možnosť výberu inej ambulancie z nášho zoznamu zmluvných partnerov. Rovnako sme informovali aj poistenky odzmluvnených gynekologických ambulancií, ktoré mali s lekárom uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti," zhrnula Havelková.

Zoznam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí majú platnú zmluvu so VšZP, je zverejnený na jej webovej stránke. V prípade otázok poistenci môžu kontaktovať call centrum (0850 003 003) alebo príslušnú regionálnu pobočku VšZP.