Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Politológovia neveria, že by vláda učiteľom ustúpila

Prvý deň štrajku učiteľov v pondelok 26. novembra 2012 v Bratislave. Na snímke pohľad na Obchodnú akadémiu na Dudovej ulici v bratislavskej Petržalke. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Celoslovenský, časovo neobmedzený štrajk učiteľov sa začal dnes o 6.00 h. Hlavnou požiadavkou pracovníkov škôl je zvýšenie platov o desať percent.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Vládny kabinet zrejme neustúpi požiadavke učiteľov zvýšiť platy o desať percent. Ak by to urobil, musel by čeliť nátlaku ďalších skupín, ktoré by si rovnako nárokovali na ústupky. Zhodli sa na tom politológovia Michal Horský, Miroslav Kusý a Rastislav Tóth, ktorých oslovila TASR.

"Iba ťažko môže vláda jednej strany ustúpiť nátlaku učiteľov. Odborárski predáci učiteľov si neuvedomujú, že v ťažkej hospodárskej situácii ústupky by jednoznačne mohli viesť k otvoreniu nekontrolovanej brány požiadaviek celého radu sociálnych skupín," povedal Horský. Podotkol pritom, že pre štrajk ostáva otvorenou otázkou aj to, či učitelia nakoniec dostanú aspoň doteraz ponúkaných päť percent.

Politológ Kusý poukazuje na to, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa v súčasnosti dostal do rozporuplnej situácie. Na jednej strane, ústupok učiteľom by mohol viesť k ďalším požiadavkám, napríklad zo strany zdravotných sestier či železničiarov. Na strane druhej, zotrvaním na súčasnej pozícii pri vyjednávaní o platoch učiteľov, "môže stratiť svoj imidž" sociálneho demokrata. "Možno im ešte niečo pridá k tým piatim percentám, bude hľadať ďalší kompromis a urobí ešte nejaké gesto. Ale otázka je, či to bude pre učiteľov prijateľné," načrtol možné východisko zo štrajku Kusý.

Rastislav Tóth si myslí, že vláda už nebude chcieť ustupovať, pretože tak už urobila, keď učiteľom ponúkla päťpercentné zvýšenie platov. Nepredpokladá ani to, že by dnešný masový štrajk učiteľov mohol vyvolať vlnu ďalších protestov. "Na Slovensku nie je duch odporu, sociálnej solidarity. Je tu skôr ovčí princíp - nechať sa aj ostrihať aj podojiť," vysvetlil. Napriek tomu by sa však štrajk učiteľov podľa neho mohol odraziť na volebných preferenciách vládnej strany.

Celoslovenský, časovo neobmedzený štrajk učiteľov sa začal dnes o 6.00 h. Hlavnou požiadavkou pracovníkov škôl je zvýšenie platov o desať percent.