Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mimoriadna schôdza sa skončila, opozícia s odvolaním Danka neuspela

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Prečítajte si, ako prebiehala mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej sa opozícia pokúsila odvolať predsedu parlamentu z funkcie.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Opozícia sa pokúšala odvolať z funkcie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka. Aktuálna 37. schôdza je otvorená a poslanci môžu diskutovať. O Dankovom osude rozhodne tajné hlasovanie. Prečítajte si, ako celá schôdza prebiehala.



Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) tvrdí, že nevydiera koalíciu a vládu nerozbije pre opozíciu. Povedal to na schôdzi parlamentu, na ktorej čelí opozičnému pokusu o odvolanie. Koalícia má pri hlasovaní o dôvere voči predsedovi parlamentu voľnú ruku, Danko je pripravený na akékoľvek rozhodnutie pléna. Uviedol tiež, že poskytne dôkazy o svojej rigoróznej práci a trvá na tom, že na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici absolvoval všetko. Avizoval tiež prípravu zákona, ktorý má jasne zadefinovať plagiátorstvo.

Poslanci parlamentu rokujú o návrhu na odvolanie predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka z funkcie štyri hodiny. Po trinástich písomne prihlásených rečníkoch sa do diskusie ústne prihlásilo ďalších jedenásť zákonodarcov.





Po všetkých vystúpeniach má nasledovať tajné hlasovanie, v ktorom sa rozhodne o osude predsedu parlamentu. Danko je podľa vlastných slov pripravený na akékoľvek rozhodnutie.

Smer-SD:Danko je legitímne zvolený predseda NR SR, opozícia šíri zlobu


Andrej Danko je pre stranu Smer-SD legitímne zvoleným predsedom Národnej rady SR. Ako predseda SNS sa zúčastnil férových parlamentných volieb a výsledok, ktorý dosiahol, ho oprávňuje zastávať pozíciu predsedu NR SR. Uvádza sa to v stanovisku Smeru-SD, ktoré poslal hovorca Ján Mažgút. Danko čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie pre kauzu rigoróznej práce.

"Dnešná mimoriadna schôdza Národnej rady SR k návrhu na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu NR SR je tým najpresnejším obrazom, v akom stave je opozícia a podstatná časť médií. Je to stav šírenia totálnej zloby a nenávisti, pri ktorom si opozícia a médiá neuvedomujú, že platí odveká pravda 'Kto seje vietor, žne búrku'," napísal Mažgút.

Na snímke vpravo v pozadí predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a v popredí podpredsedníčka parlamentu SR Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SaS) počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Strana Smer-SD v stanovisku tiež uvádza, že ju zaujíma, ako sa bude opozícia správať pri rokovaní Národnej rady "o podvodoch prezidenta SR Andreja Kisku". Sociálni demokrati nepovedali, či sa zúčastnia na hlasovaní o Dankovi, alebo nie.

Most-Híd sa nezúčastní na hlasovaní o A. Dankovi


Koaličný Most-Híd sa nezúčastní na hlasovaní o návrhu na odvolanie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka z funkcie. TASR to potvrdila hovorkyňa strany Klára Debnár. Danka sa pokúša opozícia odvolať pre kauzu jeho rigoróznej práce.

"Poslanci strany Most-Híd dodržujú koaličnú dohodu. Nemyslíme si, že funkčná vláda a stabilita Slovenska má závisieť na funkciách jednotlivcoch a/alebo ich osobných zlyhaniach. Poslanci strany Most-Híd sa preto dnešného hlasovania nezúčastnia," uvádza sa v stanovisku.

Most-Híd pred pár dňami v súvislosti s kauzou uviedol, že Danko by mal prijať osobné rozhodnutie. Za to si vyslúžil kritiku od SNS, ktorá za Dankom stojí. Predseda Béla Bugár priznal, že medzi jeho stranou a SNS je napätie, ale o predčasných voľbách podľa neho nemôže byť ani reč.



R. Sulík reagoval na A. Danka, ukázal svoju diplomovú prácu


Predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík ukázal počas mimoriadneho stredajšieho brífingu kópiu originálu svojej diplomovej práce. Reagoval tak na slová predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS), ktorý počas svojho vystúpenia v pléne vyhlásil, že Sulíkova diplomová práca nespĺňa potrebné náležitosti a nevie ju nájsť.

"Moja diplomová práca je tu, riadne vyhotovená, so všetkými náležitostiami, vrátane zoznamu použitej literatúry. Samozrejme, že žiadne vulgarizmy sa v mojej práci nenachádzajú. Neviem, kde na to pán Danko došiel," uviedol Sulík.

Na snímke europoslanec SR Richard Sulík (SaS) na balkóne počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Zároveň vysvetlil, že práca dostupná na webe, ktorá má obsahovať vulgarizmus, je iba pracovnou verziou. "Kde v mesiacoch roboty vznikla táto pracovná verzia, fakt netuším," uviedol s tým, že mal minimálne 50 pracovných verzií.

Sulík dodal, že jeho práca s názvom Daňová reforma SR slúžila ako podklad v máji 2003 pre koaličnú radu, na základe ktorej bola schválená reforma daní. "Bolo mi to vtedy veľkou cťou, keď som robil poradcu Ivanovi Miklošovi (vtedajšiemu ministrovi financií SR-pozn. TASR)," uviedol.

Na brífingu vystúpila aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá upozornila na diskreditačnú kampaň voči svojej osobe. Tá sa má týkať materiálu, v ktorom sa píše o jej údajnom zúčastňovaní na prostitúcii v čase, keď žila v Kanade. Ako informovala, v tejto veci už podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

M. Poliačik: A. Danko už 603 dní ignoruje ústavný zákon a nekoná


Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) už 603 dní ignoruje ústavný zákon, čo by mal byť popri jeho rigoróznej práci ďalší dôvod na jeho odvolanie. V rozprave počas mimoriadnej schôdze parlamentu to vyhlásil nezaradený poslanec Martin Poliačik.

"Ešte 28. marca 2017 Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií zaviazal Andreja Danka, aby konanie o zbavení mandátu Igora Matoviča (OĽaNO) posunul do pléna. Predseda NR SR už 603 dní okato a svojvoľne ignoruje ústavný zákon. Keď nič iné, toto samotné by malo stačiť na koniec vo funkcii. Danko najskôr rozohral divadlo o politickom oponentovi a keď zistil, že mu môže padnúť na hlavu, pustil do gatí," odkázal Poliačik s tým, že Danka ústavný zákon zaväzuje k tomu, aby uznesenie tohto výboru poslal do pléna a dal o ňom hlasovať.

Matovič mal prísť o poslanecký mandát za to, že nemal dvakrát pozastavenú živnosť a bol v tom čase aj poslancom. Ústavný zákon o konflikte záujmov to zakazuje a v prípade porušenia trestá previnilca pokutou resp. stratou mandátu. Pozastavená živnosť sa časom automaticky obnovuje, ak daný živnostník aktívne nezasiahne. Matovič tvrdí, že práve to bol jeho prípad, navyše v danom čase reálne nepodnikal.

Natália Milanová (OĽaNO) v rozprave zdôraznila, že vždy budú existovať lajdácki študenti aj učitelia. "Problém je v tom, že slovenský systém celé toto lajdáctvo podporuje. Táto hlúpa aféra Andreja Danka a jeho rigoróznej práce nie je len o etike jedného študenta, ale najmä o celom spráchnivenom systéme. On nie je zďaleka jediný, kto využil svoje známosti a peniaze, aby si titul kúpil," myslí si Milanová.

Ondrej Dostál (SaS) je presvedčený, že existuje viacero dôvodov, prečo by mal byť Danko odvolaný. "Spochybňuje zahranično-politickú orientáciu SR, ťahá nás na východ a robí nám v zahraničí hanbu. Je predsedom strany, na ktorej ministerstvách sa dejú hanebné kšefty a rozkrádačky. SNS prichádza aj s hlúpymi návrhmi a návrhmi, ktoré šíria nenávisť," menoval Dostál.

Na margo Dankovej rigoróznej práce podotkol, že je to plagiát kompilovaný z viacerých kníh. "On podpísal čestné vyhlásenie, že prácu vypracoval samostatne. Ak má v sebe kúsok cti, už dávno nemal byť ani predsedom NR SR a predsedom SNS," odkázal.

Dostál tiež navrhol, aby parlament po skončení rozpravy hlasoval nielen o návrhu na jeho odvolanie, ale v súlade s Dankovým želaním aj o vyslovení dôvery voči jeho osobe. "Každý poslanec bude môcť verejne svojim hlasovaním povedať, či Dankovi dôveruje alebo nie," uzavrel. Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) upozornil, že predseda parlamentu sa volí a odvoláva v tajnom hlasovaní a nie je možné mu vysloviť dôveru či nedôveru.

Podľa B. Kollára je A. Danko najmenej slušný v tomto parlamente


Andrej Danko hovorí o slušnosti a je najneslušnejší v tomto parlamente. Vyhlásil to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár počas rozpravy k návrhu na odvolanie predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) z funkcie. Kollár tiež upozornil na Dankovu osobnú minulosť a prešľapy v rezortoch, ktoré spravuje SNS.

"Hovorí o slušnosti a je najneslušnejší v tomto parlamente," vyhlásil Kollár, ktorý sa v pléne rozhodol vystúpiť po tom, čo začal Danko podľa neho osobne útočiť na svojich politických oponentov. Pripomenul, že on odpovedá na otázky na svoju osobu verejne. "Ja som všetko vysvetlil a na všetko viem odpovedať, kdežto ty sa tu schovávaš a utajuješ," reagoval na predsedu parlamentu.

Na snímke poslanec NR SR Boris Kollár (SME RODINA) počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Kollár poukázal na prešľapy z Dankovej minulosti, keď mal napríklad privatizovať štátny podnik. Zároveň upozornil na smerovanie SNS pod jeho vedením. Vymenoval hlavné kauzy rezortov, ktoré spravujú nominanti SNS.

Kritike opozície sa venoval Danko vo svojom vystúpení k návrhu na jeho odvolanie z funkcie. Okrem iného poukázal na minulosť Borisa Kollára. Naznačoval, že okolo neho sú mŕtvi ľudia a vyhlásil, že je pripravený ísť opäť do regiónov, bojovať o percentá, aby sa ľudia ako Richard Sulík, Igor Matovič a Boris Kollár nedotkli štátu.

Koalícia sa nezúčastňuje na debate k odvolávaniu A. Danka


Drvivá väčšina koaličných poslancov sa nezúčastňuje na schôdzi parlamentu, na ktorej jeho predseda Andrej Danko (SNS) čelí opozičnému pokusu o odvolanie. Po vystúpení Danka odišli z pléna. Viacerí predstavitelia koalície hovoria, že nemá zmysel sa na diskusii zúčastňovať.

Na snímke poslanci NR SR zľava Robert Fico, Marián Kéry a dole Dušan Čaplovič (všetci SMER-SD) počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Väčšina nemá chuť sa zúčastňovať na tomto cirkuse," povedal pre TASR Miroslav Číž zo Smeru-SD. Aj podľa zdrojov zo SNS sa viacerí poslanci vyjadrili, že účasť na schôdzi by k ničomu neviedla.

A. Danko: Nevydieram koalíciu, vládu pre opozíciu nerozbijem


"Nevydieram koalíciu. Povedal som, že rešpektujem akýkoľvek názor a túto vládu nerozbijem kvôli vám," odkázal opozícii s tým, že je pripravený opäť chodiť do regiónov a bojovať o viac percent. "Aby som nedovolil, aby sa Sulík, Matovič a Kollár dotkli štátu," uviedol Danko, ktorý vo svojom vystúpení neraz kritizoval opozíciu a odmieta informácie o svojej rigoróznej práci, ktoré opozícia šíri. Pri hlasovaní je Danko pripravený na akékoľvek rozhodnutie. "Hovorím nahlas svojim koaličným partnerom, že majú voľnú ruku, ako sa rozhodnú a to isté platí mojim poslancom. Som pripravený na akékoľvek rozhodnutie," vyhlásil Danko.

Na snímke poslanecké plénum NR SR počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


V súvislosti s rigoróznou prácou uviedol, že sa vede nikdy nevenoval a vie, že ani jeho práca nie je žiadne vedecké dielo. "Ale taká ambícia pri rigoróznej práci ani nie je," doplnil s tým, že rigorózna komisia Univerzity Mateja Bela bez námietok uznala jeho skúšku. "Boli tam štyria pedagógovia, ktorí túto prácu skúmali, bola tam ústna a písomná časť. A veci, ktoré zaznievajú v mediálnom priestore, sú skreslené," konkretizoval šéf parlamentu. Dodal, že poskytne dôkazy o svojej rigoróznej práci. Opozícia podľa neho bez dôkazov manipuluje verejnosť.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Danko zároveň informoval, že chce zmenu zákona, ktorá by jasne definovala plagiátorstvo. Návrh by mal prísť o niekoľko mesiacov. "Máme tu problém, že nie je jasná definícia plagiátorstva vo vysokoškolskom zákone, že nemáme správne konanie, v ktorom by mohla škola začať takéto preverovanie, nemáme tu právnu istotu. Takže som požiadal ministerku školstva, aby vytvorila z rektorov a predstaviteľov vysokých škôl komisiu, a aby predložili zákon, ktorý zabráni krágľovaniu v rámci katedier," vysvetlil.



Slovensko podľa neho potrebuje novú legislatívu v tejto oblasti. "A urobíme všetko preto, aby sa novým zákonom táto oblasť upravila. Potrebujeme dostať jasnú definíciu týchto pojmov, dostať medzi ľudí riešenie takýchto problémov, aby akademické senáty neboli pod tlakom verejnosti a médií. Aby sa mohli venovali výučbe, a nie aby zriaďovali vyšetrovacie komisie. Toto nie je úloha vysokých škôl. Vysoká škola nie je vyšetrovací orgán a ani nesmie byť," doplnil Danko.

Dankov hovorca Tomáš Kostelník priniesol novinárom ako dôkazy, o ktorých hovoril Danko, stránky s odkazmi na odbornú literatúru použitú v Dankovej rigoróznej práci. Ukázal tiež hárky, na ktorých má byť príprava šéfa parlamentu na obhajobu rigoróznej práce.

M. Sopko: Musíme rozpútať boj proti podvádzaniu pri záverečných prácach


Školstvo má systémový problém a je potrebné sa k nemu postaviť priamo. A to legislatívnymi zmenami, ale aj kampaňou o plagiátorstve. Počas rozpravy k návrhu na odvolanie predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) z funkcie to vyhlásil opozičný poslanec a člen Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Miroslav Sopko, ktorý vystúpil za klub OĽaNO.

"To, že sme tu dnes, je smutnou správou o našom školstve. Spochybnenie rigoróznej práce sa dotýka školstva a učiteľov, celá táto kauza im veľmi škodí. Už dávno tu mal byť rozpútaný boj proti podvádzaniu pri záverečných prácach," myslí si Sopko. Priznal, že osobne ho sklamal postoj ministerstva školstva, ktoré celú kauzu okolo rigoróznej práce Andreja Danka berie ako osobnú vec medzi šéfom parlamentu a fakultou. "Som rád, že sa zriadila komisia, ale koľko komisií a skupín už bolo zriadených? Nikto sa nemôže hnevať, že skepsa prevažuje," podotkol Sopko.

OĽaNO preto vyžaduje nielen prijatie politickej zodpovednosti, ale aj otvorenie diskusie o probléme, ktorý konečne treba začať riešiť. "Aby sa nemuseli poctiví študenti a učitelia hanbiť za to, čo sa v tomto štáte deje. Hlasovanie o odvolaní Andreja Danka bude hovoriť o tom, kam sa má posunúť politická kultúra na Slovensku," dodal Sopko.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Na čele parlamentu nemôže byť usvedčený plagiátor


Na čele národnej rady a v druhej najvyššej ústavnej funkcii nemôže stáť usvedčený plagiátor, klamár a podvodník. Uviedla to podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) pri predkladaní návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) z funkcie.

Na snímke podpredsedníčka parlamentu SR Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SaS) počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Dnes tu stojíme nie preto, aby sme odvolali Andreja Danka z funkcie predsedu NR SR pre to, čo urobil pred 18 rokmi, keď získal titul podvodom," vyhlásila Nicholsonová. Odvolať Danka z funkcie chcú podľa jej slov preto, ako sa zachoval, keď hrozilo, že sa prevalí pravda o jeho rigoróznej práci. "Hovoril, že o jeho vine môže rozhodnúť len súd. My sme žiadali politickú zodpovednosť, nie trestnoprávnu," dodala.



"Na čele NR SR a v druhej najvyššej ústavnej funkcii nemôže stáť usvedčený plagiátor, klamár a podvodník," uviedla Nicholsonová s odvolaním na informácie Denníka N.

"Andrej Danko ako podvodník prichytený pri čine nechal utajiť svoju prácu. Klamal ako druhy ústavný činiteľ, nie ako študent," doplnila podpredsedníčka parlamentu.

Tibor Bernaťák (SNS) uviedol, že Ústavnoprávny výbor prerokoval návrh na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu parlamentu. Informoval, že výbor neprijal uznesenie z dôvodu, že navrh uznesenia nezískal suhlas potrebnej väčšiny poslancov. Písomne je do rozpravy prihlásených 13 poslancov.

Danko sám hovoril, že chce, aby sa o dôvere voči jeho osobe hlasovalo, pripustil aj naštrbené vzťahy v koalícii. Zároveň dodal, že je pripravený na akékoľvek rozhodnutie.

Opozícia sa pokúša odvolať z funkcie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka


Kým minulé zasadnutie sa pre neschválenie programu nekonalo, aktuálna 37. schôdza je otvorená a poslanci môžu diskutovať. O Dankovom osude rozhodne tajné hlasovanie. Šéf parlamentu je pripravený na akékoľvek rozhodnutie.

Pokus o odvolanie prišiel pre kauzu Dankovej rigoróznej práce. Opozícia odsudzuje plagiátorstvo a hovorí, že vykrádanie cudzích textov je v civilizovanej krajine hanba. Danko sám hovoril, že chce, aby sa o dôvere voči jeho osobe hlasovalo, pripustil aj naštrbené vzťahy v koalícii.

Most-Híd pred pár dňami v súvislosti s kauzou uviedol, že Danko by mal prijať osobné rozhodnutie. Za to si vyslúžila kritiku od SNS, ktorá za Dankom stojí. Predseda Béla Bugár priznal, že medzi jeho stranou a SNS je napätie, ale o predčasných voľbách podľa neho nemôže byť ani reč.

Strana Smer-SD si Danka pri kauze rigoróznej práce zastala. Považuje koaličného partnera Danka za legitímneho predsedu národnej rady, ktorej zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb.

Na snímke vľavo v pozadí predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a vpravo podpredsedníčka parlamentu SR Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SaS) počas 37. schôdze NR SR 21. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Danko minulý týždeň zopakoval, že svoju rigoróznu prácu robil s najlepším vedomím a svedomím. "V súlade s vtedy platnými právnymi predpismi a technickými možnosťami vtedajšej doby," doplnil. Danko verí, že stále žijeme v právnom štáte a že novinový článok či facebookový status nemôžu človeka bezdôvodne obviniť, odsúdiť a popraviť.