Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci sa budú zaoberať tzv. Istanbulským dohovorom

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách.

Bratislava 26. marca (TASR) - Národná rada SR sa bude na aktuálnej schôdzi zaoberať Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, tzv. Istanbulským dohovorom. Slovensko dohovor ešte neratifikovalo. Poslanec SNS Jaroslav Paška chce, aby parlament prijal uznesenie k procesu ratifikácie dohovoru.

Paška pripomenul, že dohovor už dlhší čas stojí v rámci procesu ratifikácie. Problémom dokumentu je podľa neho, že ustanovenia dohovoru nie sú v súlade s Ústavou SR. "Preto navrhujem, aby sme tento bod prerokovali a zaujali k nemu stanovisko," podotkol Paška. Plénum jeho návrh prijalo a zaradilo bod do programu schôdze.

Dohovor spôsobil v minulosti napätie v koalícii. Vtedajšia ministerka spravodlivosti z Mosta-Híd Lucia Žitňanská dohovor presadzovala, SNS ho odmietala a vyhlásila, že chce, aby Slovensko vzalo svoj podpis spod dohovoru späť. Podľa SNS by dohovor mohol vytvoriť cestu registrovaným partnerstvám homosexuálov. SNS zároveň vyhlasovala, že je za ochranu žien a nemieni tolerovať násilie na nich páchané.

Niekdajší premiér Robert Fico (Smer-SD) pred rokom vo februári vyhlásil, že nedá súhlas, aby vláda predložila Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor) na ratifikáciu, pokiaľ budú existovať legitímne a zjavné rozpory medzi obsahom Istanbulského dohovoru a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy. Fico to uviedol s tým, že ide o spoločné stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) následne v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte neratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska.

Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.