Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Poslanci začali rokovať o limitoch na počet členov strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Novela zákona o politických stranách má priniesť viaceré zmeny. Strany by mali mať po novom aspoň 300 členov, teda dvojnásobok počtu kandidátov na listine, alebo aspoň 45 členov najvyššieho orgánu.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Parlament začal rokovať o novele zákona o politických stranách, ktorý má zaviesť limity na počet členov strán. Šéf poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák zopakoval, že novela nie je proti nikomu, ale za lepšiu transparentnosť a fungovanie strán.

Predsedníčka hnutia OĽaNO Veronika Remišová je za zmenu zákona, ale tá, ktorá je v parlamente, je podľa nej málo ambiciózna. OĽaNO by prijalo, keby sa zverejňovali všetci členovia politických strán. "Ale na to by ste nepristúpili, a keď teda na to nepristanete, nech sa zoznamy členov s ich osobnými údajmi neodovzdávajú štátnym orgánom," povedala Remišová, ktorá predložila k novele pozmeňujúci návrh.

Ten hovorí o evidencii členov, ale žiada, aby sa táto nepredkladala štátnemu orgánu, teda štátnej volebnej komisii. "Povinnosť predkladať evidenciu členov strany štátnemu orgánu so sebou prináša nezanedbateľné riziko zneužitia týchto informácií predstaviteľmi vládnucej moci a vytvára priestor pre potenciálnu šikanu členov opozičných strán," zdôvodnila Remišová.

Remišová varuje, že z právnej normy sa môže stať bič na opozíciu. Vidí v nej možný útok na OĽaNO, keďže práve toto hnutie SNS spomínala pri tvorbe zákona. "Tento návrh nie je proti opozičným stranám, ani proti tej vašej. Vaše hnutie bolo uvádzané iba ako príklad," odpovedal jej Radovan Baláž z SNS.

Novela zákona o politických stranách má priniesť viaceré zmeny. Strany by mali mať po novom aspoň 300 členov, teda dvojnásobok počtu kandidátov na listine, alebo aspoň 45 členov najvyššieho orgánu. Novela má tiež zabrániť kupovaniu strán, zaviesť moratórium na zmenu názvu subjektu a upraviť nakladanie s finančnými darmi.

K zákonu by mali prejsť viaceré návrhy, medzi inými napríklad, aby členom strany mohli byť všetci štátni občania SR. Tiež by malo prejsť opatrenie, aby napríklad zakladatelia strany, ktorá bola zrušená, nemohli byť počas piatich rokov členom prípravného výboru akejkoľvek politickej strany, štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom najvyššieho, výkonného, rozhodcovského a revízneho orgánu akejkoľvek politickej strany. Za porušenie by mala hroziť strane pokuta 3500 eur.

Diskusia k právnej norme prišla v závere šiesteho rokovacieho dňa 34. schôdze Národnej rady SR. Poslanci ju ešte neukončili, vrátiť sa k nej majú v stredu (19.9.) po tom, ako prerokujú návrhy z dielne ministerstva hospodárstva či návrh na legalizáciu pálenia alkoholu pre súkromnú spotrebu. Dopoludnia majú hovoriť aj o voľbe členov Správnej rady Ústavu pamäti národa.