Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poslanec Viskupič chce viac chrániť autorov

Jozef Viskupič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanec OĽaNO predložil aj návrh, ktorý má zrušiť zastaraný a v podstate neúčinný zákon o poslancoch.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Väčšia ochrana práv autorov jednoznačným vymedzením niektorých pojmov uvedených v autorskom zákone, ktoré odborná i laická verejnosť vníma nejasne, a z tohto dôvodu sa následne stávajú predmetom sporov končiacich sa neraz až na súde, je cieľom novely autorského zákona, o ktorej diskutujú poslanci NR SR na úvod 11. rokovacieho dňa ôsmej schôdze parlamentu. Právnu normu predložil opozičný poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO).

Novela upravuje ustanovenia autorského zákona týkajúce sa kolektívnej správy práv (kauza SOZA a obce Pohorelá), otázku tzv. Creative Commons licencií (licencie vychádzajúce z autorského práva prístupné za určitých zjednodušených podmienok zadarmo širokej verejnosti), ale aj otázku jednoznačného vymedzenia pojmov "dielo" a "denné správy".

Okrem hlasovania o zavedení registrovaných partnerstiev pre osoby rovnakého pohlavia dnes na poslancov čaká aj diskusia o Viskupičovom návrhu novely rokovacieho poriadku, ktorý má zaviesť individuálne poslanecké prieskumy. Poslanec OĽaNO predložil aj návrh, ktorý má zrušiť zastaraný a v podstate neúčinný zákon o poslancoch.

Na rad by mohla prísť aj novela o organizácii Ústavného súdu SR, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov. KDH ňou chce urýchliť konanie Ústavného súdu. Branislav Škripek z OĽaNO zasa navrhuje zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré sú spôsobilé ohroziť mravnosť osôb mladších ako 18 rokov.