Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SHMÚ vydal pre Levice výstrahu 3. stupňa povodňovej aktivity

Na ilustračnej snímke potok Podlužianka v Leviciach Foto: TASR/Henrich Mišovič

Meteorológovia predpovedajú na noc z 2. na 3. apríla a tiež na stredu 3. apríla ďalšie zrážky, ktoré by opäť mali na južnom Slovensku presiahnuť 30 mm.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Vzostup vodných hladín s dosiahnutím a prekročením hladín, zodpovedajúcich tretiemu stupňu povodňovej aktivity očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v levickom okrese. Výstrahu vydal s platnosťou od 23.00 h. až do odvolania pre Levice - východ, aj Levice - západ.

Výstrahu zodpovedajúcu 2. stupňu povodňovej aktivity vydal SHMÚ pre Nové Zámky - juh, Partizánske, Prievidzu, Zlaté Moravce, Žarnovicu, Banskú Štiavnicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Banskú Bystricu, Brezno, Veľký Krtíš, Krupinu, Lučenec, Poltár, Rimavskú Sobotu, Revúcu a Rožňavu.

Výstrahu zodpovedajúcu 1. stupňu povodňovej aktivity vydal SHMÚ pre Bánovce nad Bebravou, Nové Zámky - sever, Nitru, Topoľčany, Michalovce a Trebišov bez Rožňavy.

V posledných dvoch menovaných prípadoch platí výstraha od 1. apríla 13.00 h do 3. apríla 9.00 h.

Vo všetkých ostatných oblastiach je výstraha vyhlásená od dnes 23.00 h. až do odvolania.

"Vzhľadom na doznievajúcu mimoriadnu hydrologickú situáciu a očakávané intenzívne zrážky predpokladáme vzostup vodných hladín s dosiahnutím a prekročením hladín, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza sa na stránke SHMÚ.

Príprava na záplavy v Trenčianskom kraji:




Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu predpovedajú na noc z 2. na 3. apríla a tiež na stredu 3. apríla ďalšie zrážky, ktoré by opäť mali na južnom Slovensku presiahnuť 30 mm. Pre TASR to dnes uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Vzhľadom na mimoriadnu hydrologickú situáciu, existujúce snehové zásoby v povodiach a očakávaný dážď, predpokladáme opätovný vzostup vodných hladín na tokoch slovenských riek," upozorňuje hydrológ zo SHMÚ Michal Hazlinger. "Očakávame, že toky dosiahnu a prekročia vodné stavy, ktoré zodpovedajú stupňom povodňovej aktivity najmä v povodiach Nitry, Ipľa, Hrona a Slanej. V súvislosti s nasýtením povodí predpokladáme výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov. Pretože existuje reálna hrozba povodní, SHMÚ vydal sériu hydrologických výstrah," dodal.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj a pre okresy Nitrianskeho (Zlaté Moravce) a Trenčianskeho kraja (Partizánske, Prievidza), patriace do povodia Nitry. V okrese Levice je situácia komplikovaná dotekajúcimi vodami z horných úsekov Hrona a Ipľa a pri predpoklade ďalšieho vzostupu je vydaná výstraha tretieho stupňa. "Situáciu aj naďalej monitorujeme, hydrologické výstrahy budú aktualizované na základe vývoja na vodných tokoch," doplnil Hazlinger.

Už v predchádzajúcich dňoch (30. a 31. marca) zasiahla Slovensko vlna zrážok. "V priestore južného Slovenska boli prevažne tekuté, pričom zrážkové úhrny miestami presahovali 30 - 40 mm. Vzhľadom k nízkej retenčnej kapacite povodí začali v priebehu nedele (31. marca) prudko stúpať hladiny vodných tokov v povodiach Nitry a Ipľa, kde dosiahli a prekročili hladiny zodpovedajúce tretím stupňom povodňovej aktivity," uviedol s tým, že lokálne boli problémy aj na iných vodných potoch.

Video: Voda zo zaplaveného poľa zasahuje vozovku


Video: Zaplavené polia v okolí Chorvátskeho Grobu v miestnej časti Čierna Voda


Video: Časť Chorvátskeho Grobu v miestnej časti Čierna Voda a areál jazdeckej školy sú pod vodou


Vodohospodári majú pre očakávané zrážky pohotovosť

Vodohospodári majú pre očakávané zrážky, ako aj zvýšené hladiny viacerých slovenských tokov, čo môže spôsobiť povodne, pohotovosť. Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Supek ju nariadil pre všetky odštepné závody na celom území Slovenska.

V oblastiach, kde sa zrážky očakávajú, sa zároveň vo vodných nádržiach prostredníctvom manipulácie zväčšujú retenčné priestory pre zachytenie vyšších povodňových prietokov. Pripravená je aj technika, vrátane mobilnej, ako aj materiál, ako sú napríklad vrecia, piesok a kamene. V prípade potreby sa technika bude presúvať aj mimo pôsobnosti jednotlivých závodov.

"SVP aktívne komunikuje so samosprávou a operatívne rieši krízové situácie aj v koordinácii s rezortom životného prostredia," informoval hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Meteorológovia dnes varovali najmä pred zrážkami na južnom Slovensku, kde by mohli presiahnuť 30 cm. Očakáva sa, že toky dosiahnu a prekročia vodné stavy, ktoré zodpovedajú stupňom povodňovej aktivity najmä v povodiach Nitry, Ipľa, Hrona a Slanej. Vzhľadom na reálnu hrozbu povodní, Slovenský hydrometeorologický ústav vydal sériu hydrologických výstrah.