Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POZOR: Na týchto miestach môžu udrieť búrky, hrozia povodne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorológovia predpokladajú prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch.

Bratislava 10. augusta (TASR) - V okresoch Považská Bystrica, Bytča a Žilina - sever treba v piatok rátať s prívalovými povodňami a povodňovými javmi mimo tokov. Slovenský hydrometeorologický ústav preto pre tieto okresy vydal výstrahu, ktorá platí do 21. h.

"Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," konštatujú meteorológovia.

Pre tieto a okolité okresy zároveň SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pred búrkami s krúpami. Búrky môžu v piatok poobede a večer zasiahnuť celé západné a časť stredného Slovenska, pre zvyšné okresy platí výstraha prvého stupňa.

Na západe Slovenska sa vyskytujú silné búrky, hrozia aj prívalové povodne

Na západe Slovenska sa v piatok večer začali silné búrky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Búrky sprevádzajú vysoké úhrny zrážok. "Na stanici Horné Lefantovce a Kolárovo spadlo 45 milimetrov za 30 minút. Prechodne však zosilňuje aj vietor, napríklad v Nitre sme namerali náraz vetra 74 kilometrov za hodinu," opisujú meteorológovia situáciu na svojom facebookovom profile.

S búrkami treba podľa nich počítať aj v nasledujúcich hodinách. Pre západné Slovensko a väčšinu stredného Slovenska preto platí do 21.00 h výstraha pred búrkami s krúpami. V okresoch Bánovce nad Bebravou, Topoľčany, Partizánske, Zlaté Moravce, Nitra, Šaľa, Nové Zámky-sever a Komárno tiež hrozia prívalové povodne.