Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Pred 20 rokmi zomrel prvý šéfredaktor denníka SME Karol Ježík

Karol Ježík, archívna snímka. Foto: TASR/Archív

Karol Ježík sa narodil 2. decembra 1953 v Modranke, dnes časť Trnavy. Vzťah k žurnalistike získal od svojho otca, športového dopisovateľa mnohých slovenských denníkov.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Od úmrtia novinára a prvého šéfredaktora mienkotvorného denníka SME Karola Ježíka uplynie v piatok 14. decembra 20 rokov.

V januári 2018 pri príležitosti 25. narodenín denníka SME si na Karola Ježíka zaspomínal aj riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek, podľa ktorého bol prvý šéfredaktor motorom denníka.

"Súboj o povahu slovenskej spoločnosti a verejného života urobil z Ježíka žurnalistickú legendu. Pamätám sa, ako sme sa tešili v roku 1998, tesne pred jeho smrťou, z víťazstva demokratických síl, pričom sme nechceli uveriť tomu, že Vladimír Mečiar prehral voľby, a že Slovensku sa azda opäť otvorí cesta do Európy," uviedol pre TASR riaditeľ vydavateľstva.

Karol Ježík sa narodil 2. decembra 1953 v Modranke, dnes časť Trnavy. Vzťah k žurnalistike získal od svojho otca, športového dopisovateľa mnohých slovenských denníkov. Už ako stredoškolák sa stal externým dopisovateľom Československej tlačovej kancelárie (ČSTK). Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vyštudoval žurnalistiku a od roku 1978 pracoval v ČSTK ako športový redaktor. Reportoval napríklad aj zo Zimných olympijských hier (ZOH) v Sarajeve v roku 1984 a aj z Letných olympijských hier (LOH) zo Soulu v roku 1988.

Po novembri 1989 začal Karol Ježík pôsobiť najskôr ako zástupca šéfredaktora denníka Smena a od roku 1990 pôsobil v denníku ako šéfredaktor. Pod jeho vedením sa Smena sa vyprofilovala ako nezávislý denník kritizujúci silnejúce nacionalistické a nedemokratické tendencie na Slovensku.

Rozhodnutím Ministerstva školstva SR bol Karol Ježík 3. januára 1993 odvolaný z funkcie šéfredaktora. Na protest spolu s ním odišlo z redakcie denníka 50 redaktorov. Spoločne založili denník SME, ktorého prvým šéfredaktorom sa stal práve Karol Ježík. Prvé číslo vyšlo 15. januára 1993 a pod Ježíkovým vedením sa denník stal druhým najčítanejším mienkotvorným denníkom na Slovensku.

V júni 1995 SME uzavrelo s upadajúcim denníkom Smena a týždenníkom Smena na nedeľu licenčnú zmluvu o prenájme značky a od septembra 1995 začal vychádzať už len spoločný denník SME/Smena.

Karol Ježík zomrel 14. decembra 1998 vo veku 45 rokov na následky poranenia hlavy, ku ktorému došlo za nevyjasnených okolností. Ježík skolaboval 7. decembra večer v Dome kultúry Zrkadlový háj, kde sa zúčastnil na koncerte jubilujúceho speváka Pavla Hammela. Po lekárskom vyšetrení ho prepustili domov, kde však 8. decembra v skorých ranných hodinách upadol do bezvedomia. Na bratislavskej Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou akademika L. Dérera sa podrobil operácii. Jeho stav však ostal kritický a následkom poranenia nakoniec podľahol.

Denník SME niekoľko rokov nezávisle informoval o autoritatívnom režime bývalého slovenského premiéra a predsedu HZDS Vladimíra Mečiara. V období Mečiarovej vlády dával priestor aj opozícii. Mnohí z reportérov denníka čelili hrozbám a za svoje články boli prenasledovaní.

Od roku 1999 denník SME každoročne organizuje Memoriál Karola Ježíka v sálovom futbale. Mesto Trnava mu udelilo v roku 1999 in memoriam čestné občianstvo.

Pri príležitosti Dňa Ústavy SR udelil prezident SR Rudolf Schuster 3. septembra 2000 štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy novinárovi Karolovi Ježíkovi in memoriam. Cenu Slovenského syndikátu novinárov Mercurius veridicus ex Slovakia za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky in memoriam mu udelili v roku 2010.

V rámci súťaže Novinárska cena vyhlasovanej Nadáciou otvorenej spoločnosti sa od roku 2004 každoročne udeľuje Cena otvorenej spoločnosti venovaná pamiatke Karola Ježíka.