Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Predsedom strany Most-Híd ostáva ďalšie štyri roky Béla Bugár

Na snímke predseda strany Most - Híd Béla Bugár prichádza na rokovanie snemu strany MOST – HÍD v Bratislave 9. júna 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Béla Bugár protikandidáta nemal. Do podpredsedníckych funkcií boli opätovne zvolení László Sólymos, Ábel Ravasz a Ivan Švejna.

Bratislava 9. júna (TASR) - Béla Bugár ostáva predsedom Mosta-Híd ďalšie štyri roky. Rozhodli o tom delegáti na sobotňajšom sneme v Bratislave. Bugár vedie Most-Híd od jeho založenia v roku 2009.

Bugár protikandidáta nemal. Do podpredsedníckych funkcií boli opätovne zvolení László Sólymos, Ábel Ravasz a Ivan Švejna. Novým podpredsedom sa stal Peter Antal, ktorý nahradil Luciu Žitňanskú. Tá zo straníckej funkcie ešte v máji abdikovala, keďže z politiky sa chce postupne stiahnuť.

Pozrite si profil politika Bélu Bugára



Béla Bugár sa narodil 7. júla 1958 v Bratislave. Štúdium na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT, dnes STU - Slovenská technická univerzita) v Bratislave ukončil v roku 1982. Do roku 1990 pracoval ako strojný inžinier v Závodoch ťažkého strojárstva (ZŤS) v Bratislave.

Svoje politické predstavy o živote maďarskej menšiny na Slovensku a o demokracii realizoval Béla Bugár najprv v politickom subjekte s názvom Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH), ktoré založil v roku 1990 a stal sa jeho predsedom.

V rokoch 1990-1992 bol tiež poslancom Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR, od roku 1992 až doteraz pôsobí ako poslanec slovenského parlamentu.

MKDH viedol do roku 1998, keď sa spojilo s ďalšími maďarskými politickými subjektmi - s hnutím Spolužitie a s Maďarskou občianskou stranou (MOS). Spoločný subjekt mal názov Strana maďarskej koalície (SMK). Vznik tejto strany bol reakciou na zmenu volebného zákona, ktorú iniciovala Mečiarova vláda a ktorá koalíciám sprísnila podmienky na vstup do parlamentu. Béla Bugár bol predsedom SMK od 21. mája 1998 do 31. marca 2007.

V rokoch 1998-2006 vykonával funkciu podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Od 7. februára 2006 do predčasných parlamentných volieb v júni 2006 bol poverený vedením NR SR, pretože Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vystúpilo z vládnej koalície a dovtedajší predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) na tento post rezignoval.

Po parlamentných voľbách v roku 2006 bol Béla Bugár členom parlamentného klubu poslancov za SMK a členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Klub SMK opustil 22. apríla 2009 a do konca volebného obdobia bol nezávislým poslancom NR SR.

Od roku 2009 začali odídenci z SMK formovať novú politickú stranu s názvom Most-Híd. Ustanovujúci snem strany sa uskutočnil 11. júla 2009 a delegáti si za predsedu strany zvolili Bélu Bugára. Tento post zastáva dodnes.

V parlamentných voľbách v roku 2010 strana Most-Híd získala 8,12 percenta platných hlasov voličov a stala sa parlamentnou stranou. Bugár pôsobil od 8. júla 2010 do 4. apríla 2012 na poste podpredsedu NR SR za Most-Híd.

V predčasných voľbách v marci 2012 získal Most-Híd 6,89 percenta hlasov a strana pôsobila počas volebného obdobia v opozícii.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016, získala strana Most-Híd 6,50 percenta hlasov (11 kresiel) a stala sa súčasťou vládnej koalície. Spolu s víťaznou stranou Smer-SD a ďalšími parlamentnými stranami - Slovenskou národnou stranou (SNS) a stranou #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR. V nej strana Most-Híd získala post podpredsedu NR SR, ktorý zastáva Béla Bugár.