Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér preberie so Sakovou, či by bol Slobodník vhodný šéf polície

Na snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková (SMER-SD). Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerka vnútra Denisa Saková v stredu (23.5.) oznámila, že zmeny vo vedení policajného zboru predstaví začiatkom budúceho týždňa.

Bratislava 25. mája (TASR) – Predseda vlády Peter Pellegrini sa bude s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (obaja Smer-SD) rozprávať o tom, či je policajný pridelenec v Chorvátsku Marián Slobodník vhodnou osobou na post policajného prezidenta. Až potom bude verejne prezentovať svoj názor na takúto nomináciu. Pellegrini to uviedol počas piatkovej tlačovej konferencie na ministerstve zdravotníctva.

Premiér nepriamo potvrdil, že Slobodník je jedným z kandidátov Sakovej na najvyšší post v polícii. „Nebudem ho komentovať, pretože zatiaľ tento človek nebol vymenovaný za prezidenta policajného zboru a stále rozhodnutie, kto to bude, nepadlo,“ odpovedal na otázku, či ho neznepokojujú podozrenia, ktoré sa so Slobodníkom spájali v minulosti.

„Ja sa najprv k jeho menu vyjadrím ministerke vnútra veľmi jasne, veľmi otvorene, a potom budeme hovoriť nasledujúce dni v budúcom týždni ďalej, ale najprv svoje postoje k jeho menu, na základe toho, čo si ja myslím, poviem jej, a až potom médiám,“ povedal.

Pellegrini od ministerky očakáva, že nomináciou na policajného prezidenta „jasne ukáže, ako dobre to myslí s policajným zborom“. „Nebol by to dobrý signál pre krajinu, ak by sme na čelo policajného zboru postavili niekoho, kto od prvého dňa bude vzbudzovať pochybnosti o tom, či vykonáva svoju prácu zodpovedne,“ vysvetlil.

Opäť pritom zopakoval, že urobí všetko pre to, aby platilo, že novovymenovaný policajný prezident nesmie vzbudzovať akékoľvek pochybnosti – byť napojený na akékoľvek podozrivé "závadové" osoby v tejto krajine, alebo byť prepojený na záujmové alebo politické zoskupenia.

Programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk nepovažuje Slobodníka za dobrého kandidáta. Pre prekonanie nedôvery občanov v štát a jeho políciu je podľa nej potrebná osoba, ktorá ma za sebou výsledky v boji proti korupcii, ochrane práv ako aj človeka, ktorý má kredit a je morálne bezúhonný.

„Pán Slobodník je skôr pre mňa neviditeľným policajtom, ktorý by nezaručil takúto ráznosť. Myslím si, že na obnovenie tejto dôvery je potrebné razantný človek, ktorý má plán aj schopnosti ho presadiť,“ uviedla Wienk po piatkovom stretnutí s Pellegrinim, ktorého sa zúčastnila ako jeden zo zástupcov iniciatívy Chceme veriť.

Ministerka vnútra Denisa Saková v stredu (23.5.) oznámila, že zmeny vo vedení policajného zboru predstaví začiatkom budúceho týždňa. Majú byť rozsiahlejšie a nemajú sa týkať len osoby policajného prezidenta. Zároveň vtedy potvrdila, že z polície odchádza na vlastnú žiadosť policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Saková nepotvrdila informáciu, že by sa novým policajným prezidentom mal stať Slobodník. Nevylúčila však, že je súčasťou finálnej trojky kandidátov, medzi ktorými sa rozhoduje. Kauzy, ktorým čelil v rokoch 2011 a 2012, Saková nevníma ako problém, pretože boli podľa nej vysvetlené. "Pokiaľ ho pán prezident vymenoval v roku 2016 za generála, tak zjavne nebola pochybnosť o nejakých škrupuliach alebo zlyhaniach," argumentovala.