Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prepadnutie majetku Bašternáka už bude riešiť Okresný súd BA I

Na archívnej snímke Ladislav B. Foto: TASR - Martin Baumann

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody.

Bratislava 22. marca (TASR) - Rozsudok Krajského súdu v Bratislave (KS), na základe ktorého bol podnikateľ Ladislav Bašternák mimo trestu odňatia slobody odsúdený aj nato, že jeho majetok prepadne štátu, má už v rukách príslušný Okresný súd Bratislava 1 v tej časti, ktorá sa týka práve prepadnutia majetku.

"Rovnopis rozsudku Krajského súdu v Bratislave zo dňa 14. marca bez odôvodnenia spolu s rovnopisom rozsudku súdu prvej inštancie konajúcej v predmetnej veci bol Okresnému súdu Bratislava I doručený dňa 15. marca. Konkurzný súd, konajúci vo veci prepadnutia majetku odsúdeného, po oboznámení sa s obsahom tohto podania bude postupovať striktne podľa ustanovenia paragrafu 107a ďalších súvisiacich ustanovení zákona č. 7/2005 Zbierky zákona o konkurze a reštrukturalizácii v lehotách v uvedenom zákonnom predpise stanovených," uviedol v piatok na otázku TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykať by si ho mal v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. Bašternákovi prepadá majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Na druhý deň v piatok (15. 3.) sa sám podnikateľ prihlásil v bratislavskom Justičáku, aby nastúpil na výkon trestu odňatia slobody. Podľa piatkových informácií TASR z justičných zdrojov, sa Bašternák stále nachádza v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Bratislave. Po niekoľkých dňoch však môže byť premiestnený do iného zo slovenských ústavov na výkon trestu.

Podľa minulotýždňových správ RTVS však Bašternák obžalovaný z daňových podvodov dávnejšie pred právoplatným rozsudkom KS daroval manželke apartmánový dom s výhľadom na celé Donovaly. Pod horou sú dva identické domy - jeden z nich vlastní exminister financií Ján Počiatek. Ako uviedla televízia, luxusný dom má pôdorys 300 štvorcových metrov, čiže spolu má minimálne 600 štvorcových metrov úžitkovej plochy. Cena domu sa podľa realitných odhadov pohybuje nad jeden milión eur. Bašternák sa tak podľa informácií RTVS zbavil za dva mesiace domu na Slavíne, bytov a nebytových priestorov v Bonaparte, nehnuteľností vo 5 Star Residence či na Tupého ulici v sumárnej hodnote minimálne troch miliónov eur.