Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezident: Je povinnosť demokratických politikov chrániť našu slobodu

Na archívnej snímke slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Preto podľa neho potrebujeme spojencov s rovnakými hodnotami a rešpektom k slobode, právam ľudí a demokracii.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Je povinnosťou dnešných demokratických politikov chrániť našu slobodu. Možnosť rozhodovať o našej budúcnosti bez obáv z toho, že naše rozhodnutia zlomí hrubá sila. Uviedol to v utorok večer v príhovore prezident SR Andrej Kiska pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, ktorý odvysielal RTVS.

Preto podľa neho potrebujeme spojencov s rovnakými hodnotami a rešpektom k slobode, právam ľudí a demokracii. "Takých spojencov a partnerov máme v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, dvoch pilieroch našej prosperity a bezpečnosti," uviedol.

"Okupáciu našej krajiny vojskami Varšavskej zmluvy dnes odsudzujú tri pätiny obyvateľov Slovenska. Pribúda však tých, ktorí o nej vedia málo alebo nič. Najmä medzi mladými ľuďmi," povedal prezident s tým, že prosí rodičov, učiteľov, príbuzných, ako aj pamätníkov, aby si v tieto dni našli chvíľu času a s mladšími ľuďmi a deťmi sa podelili o svoje poznatky a skúsenosti. Podľa neho je im potrebné priblížiť "časy nádeje, ale aj chvíle zrady, zúfalstva a poníženia". "Spomenuli si na obete okupácie i zásadnú zmenu, akú nám priniesol November 1989. Aby sme im pomohli pochopiť, že slová "nikdy viac" znamenajú nielen odhodlanie, ale vyžadujú si rozumné, zodpovedné rozhodnutia, ktoré túto túžbu naplnia obsahom," povedal Kiska.

Prezident pripomenul, že pred 50 rokmi sa milióny obyvateľov Československa ocitli v šoku po tom, čo do krajiny vtrhli vojská. "Našu vlasť zaplavilo pol milióna vojakov, viac ako 6000 tankov, 800 lietadiel a 2000 diel. Sovietske divízie nás v noci napadli z východu, zo západu, zo severu aj z juhu. Pridali sa k nim poľskí, maďarskí a bulharskí vojaci. A jednotky armády východného Nemecka stáli na hraniciach ako rezerva," priblížil s tým, že najväčšia okupácia v dejinách Varšavskej zmluvy sa vydarila a do rána obsadili celú republiku. Pripomenul, že pri tejto príležitosti zabili aj desiatky ľudí.