Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska diskutoval so Slovákmi pôsobiacimi v Bruseli

Na snímke prezident SR Andrej Kiska prichádza na podujatie Od Tatier k Schumanu, na ktorom bude diskutovať so Slovákmi pôsobiacimi v Bruseli 18. marca 2019. Foto: TASR Jakub Kotian

Od Tatier k Schumanu sú debaty, ktoré majú spájať Slovákov žijúcich v Bruseli, vysvetlil spoluzakladateľ občianskeho združenia Od Tatier k Schumanu Erik Zolcer.

Brusel 19. marca (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska diskutoval v pondelok so Slovákmi žijúcimi a pracujúcimi v Bruseli na podujatí pod názvom „Od Tatier k Schumanu“.

Hlavnou témou diskusie bola proeurópska orientácia Slovenska a hodnotové ukotvenie Slovákov.

Prezident vo svojom príhovore v úvode podujatia pripomenul hlavné priority svojho päťročného obdobia vo funkcii, ktorými z pohľadu zahraničnej politiky bolo udržanie ukotvenia Slovenska v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii. V rámci domácej politiky boli podľa jeho slov prioritami situácia v zdravotníctve, školstve a súdnictve.

Za najťažšie obdobie počas svojho pôsobenia vo funkcii označil situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a za najkrajšie stretnutie s pápežom Františkom.

"Európska únia je úžasný projekt, o ktorom niekedy ako keby sme zabudli rozprávať," povedal prezident médiám po ukončení diskusie. Žiadna krajina dnes podľa jeho slov nedokáže sama riešiť výzvy ako migrácia, terorizmus, klimatické zmeny a hospodársky rozvoj. "Som nesmierne rád, že Slovensko je súčasťou tohto úžasného projektu Európskej únie," povedal.

Ľudia prítomní na diskusii, z ktorých mnohí v orgánoch EÚ pracujú, majú podľa prezidentových slov hlboké proeurópske presvedčenie, vidia jej plusy a mínusy a nikto z nich o tom, aký je Európska únia úžasný projekt, nezapochybuje.

Prezident stretnutie označil za "veľmi príjemné" a potlesk na konci bol podľa jeho slov vnútorným ocenením toho, čo za päť rokov povedal, ako pracoval a ako konal.

Od Tatier k Schumanu sú debaty, ktoré majú spájať Slovákov žijúcich v Bruseli, vysvetlil spoluzakladateľ občianskeho združenia Od Tatier k Schumanu Erik Zolcer. Projekt podľa jeho slov funguje približne päť rokov a zo skromných začiatkov sa rozrástol až na diskusie so zaujímavými hosťami.

Osobitný spravodajca TASR Erik Rédli