Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidenta A. Kisku znepokojila hrozba demisie ministra M. Lajčáka

Na archívnej snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlava štátu podľa jeho slov očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Prezident Andrej Kiska je znepokojený "konfliktom" vo vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) a hroziacou demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD). TASR informoval jeho poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.

Hlava štátu podľa jeho slov očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov.

Kiska považuje globálny pakt OSN o migrácii za právne nezáväzný dokument, ktorý neukladá Slovensku žiadne povinnosti, aby prijímalo migrantov. Naopak, zdôrazňuje, že každý štát má výlučné právo rozhodovať, kto môže alebo nemôže vstúpiť na jeho územie a zostať na ňom a za akých okolností. Dokument je aj návodom, ako pomáhať vytvárať také podmienky, aby ľudia nemuseli opúšťať svoje domovy a mohli žiť dôstojný život vo svojej vlasti. Teda ako migrácii predchádzať.

"Prezidenta tiež mrzí, že kedykoľvek, keď sa spomenie slovo migrácia, pre mnohých politikov je toto slovo ako červené súkno, ktoré ich ženie k populistickým vyjadreniam," doplnil Krpelan.

Premiér Pellegrini dúfa, že na stredajšom (21. 11.) Zahraničnom výbore Národnej rady (NR) SR sa politici dohodnú, akým spôsobom bude Slovensko tlmočiť svoje výhrady ku globálnemu paktu OSN o migrácii. Slová ministra zahraničných vecí Lajčáka o možnej demisii premiéra podľa jeho slov prekvapili, zatiaľ však podľa neho ide o hypotetickú situáciu.