Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidenti Gašparovič a Josipovič ocenili slovensko-chorvátske vzťahy

Slovenský prezident Ivan Gašparovič (vľavo) si podáva ruku s chorvátskym prezidentom Ivom Josipovičom počas ich stretnutia v Záhrebe 11. júla 2012. Foto: TASR/AP

Gašparoviča sprevádzajú na dvojdňovej návšteve minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Tomáš Malatinský a skupina podnikateľov.

Záhreb 11. júla (TASR) - Slovensko a Chorvátsko majú dobré dvojstranné vzťahy, čo podporuje spojenectvo v rámci NATO, o niekoľko mesiacov i spoločné členstvo v EÚ, a vzájomná blízkosť oboch národov. Slovenský prezident Ivan Gašparovič to zdôraznil na stretnutí s chorvátskym partnerom Ivom Josipovičom počas dnešnej oficiálnej návštevy Záhrebu, informoval TASR jeho hovorca Marek Trubač.

"Často sa stretávame na najvyššej úrovni, čo je aj signál pre podnikateľov, že obidve krajiny intenzívne spolupracujú aj v hospodárskej oblasti," konštatoval slovenský prezident. Pripomenul, že Slovensko je pripravené Chorvátsku odovzdávať svoje skúsenosti s členstvom v EÚ, ale aj v schengenskom priestore.

Aj podľa Iva Josipoviča sú bilaterálne vzťahy so Slovenskom veľmi dobré a priateľské. "Dokazuje to aj skutočnosť, že vaša krajina ako prvá ratifikovala prístupovú zmluvu Chorvátska s EÚ," zdôraznil. Ocenil zároveň prínos slovenskej diplomacie pre pokoj a stabilitu na západnom Balkáne.

Prezident Gašparovič označil za pozitívny vývoj hospodárskych a obchodných vzťahov. Pripomenul, že zahraničný obchod od roku 2000 po súčasnosť vzrástol viac ako trojnásobne a v roku 2011 už presiahol predkrízovú úroveň. Podľa Ivana Gašparoviča by bolo veľmi dobré, keby krajiny zintenzívnili aj spoluprácu v oblasti vedy a výskumu.

Obaja predstavitelia vyzdvihli vzájomnú starostlivosť o menšiny. "Myslím si, že Slováci v Chorvátsku a Chorváti na Slovensku sú ako príslušníci národnostných menšín prínosom k rozvoju vzájomných vzťahov našich štátov," ocenil hodnotu krajanských komunít Ivan Gašparovič.

Podľa sčítania ľudu z roku 2011 žije v Chorvátsku 4712 Slovákov, slovenská komunita má postavenie národnostnej menšiny.

Prezidenti ďalej hovorili o možnosti vzájomných investícií v priemysle a cestovnom ruchu. "Slováci za ostatných 20 rokov v Chorvátsku investovali už vyše 45 miliónov eur, kým naši podnikatelia u vás len 9 miliónov eur," povedal Josipovič. "Každoročne Chorvátsko navštevuje veľa Slovákov a teší ma, že stúpa aj počet chorvátskych občanov cestujúcich na Slovensko," dodal.

V diskusii sa prezidenti nevyhli budúcnosti vzťahov Záhrebu a Belehradu po nedávnych prezidentských voľbách v Srbsku.

Gašparoviča sprevádzajú na dvojdňovej návšteve minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Tomáš Malatinský a skupina podnikateľov.