Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Prezidentka vyzdvihla profesionalitu záchranárov počas akcie v Turecku

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) prijala príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS), ktorí minulý týždeň pomáhali pri záchranných prácach po zemetrasení v tureckej provincii Hatay, 16. februára 2023 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Veliteľ záchranných zložiek Igor Žiak zdôraznil, že členovia tímu zanechali v Turecku kus seba.

Bratislava 16. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzdvihla profesionalitu slovenských záchranárov, ktorí zasahovali po ničivom zemetrasení na území Turecka. "Mnohým utkvejú v pamäti slová jedného z vás, že takú hrôzu ešte nezažil," uviedla počas štvrtkového prijatia záchranárov v Prezidentskom paláci.

"Zemetrasenie je druh udalosti, ktorej nemožno predísť. Dá sa však pripraviť na jej dôsledky. Som presvedčená, že aj vaša skúsenosť pomôže nášmu štátu lepšie zvládať krízové situácie spôsobené prírodou aj človekom," zdôraznila Čaputová.

Záchranári sa museli podľa jej slov v priebehu niekoľkých chvíľ rozhodnúť, či opustia svoje domovy a pôjdu pomáhať do neznámeho prostredia. "Čítali a počuli sme o výzvach, ktorým ste na mieste museli čeliť, a profesionalite, s ktorou ste tieto výzvy zvládali," dodala.

Veliteľ záchranných zložiek Igor Žiak zdôraznil, že členovia tímu zanechali v Turecku kus seba. V nedeľu (12. 2.) po návrate z Turecka uviedol, že pri záchrane preživších po ničivom zemetrasení sa nedalo spoliehať na nacvičené operačné a metodické postupy. Všetko sa muselo podľa jeho slov diať pri absolútnej improvizácii a pri absolútnom ohrození života.

Slovenskému záchranárskemu tímu sa počas misie podarilo vypátrať z ruín 12 živých osôb. Jednotku tvorilo desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a päť príslušníkov Horskej záchrannej služby. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc. Nešťastie si v oboch krajinách vyžiadalo podľa dostupných údajov dovedna už viac ako 40.000 obetí.