Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Problémy v rómskych osadách by mohli vyriešiť vajdovia

Rómovia z osady v Letanovciach. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pôvodne mali o svojom pohľade na situáciu Rómov na Slovensku informovať viacerí predstavitelia Strany Rómskej Únie na Slovensku, dokonca mal prísť aj vajda rómskej osady v Krásnohorskom Podhradí.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Strana Rómskej Únie na Slovensku (SRÚ) si myslí, že problémy v rómskych osadách by vyriešil návrat k tradícii, že na čele každej rómskej obce je vajda. Predseda strany František Tanko to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii.

Dodal, že ak by mala každá problémová lokalita svojho vajdu, neexistovalo by, aby deti nechodili do školy, aby matky utekali bez detí z pôrodníc. Zasadiť sa o takéto riešenie by mal podľa Tanka aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. "V problémových lokalitách by mal ustanoviť kandidátov, z ktorých by si Rómovia zvolili vajdu. Ten by na nich dozeral a zároveň aj zastupoval smerom k samospráve," uviedol Tanko.

Tanko priznal, že nevie, či bude splnomocnenec pre rómske komunity ochotný načúvať takýmto riešeniam. Aj vzhľadom na to, že k predchádzajúcemu návrhu SRÚ o vytvorení akéhosi poradného orgánu - mediátora, ktorý by v problémových osadách priamo na mieste riešil situáciu, sa Pollák podľa Tanka doteraz nevyjadril.

Tanko sa posťažoval, že všeobecne nemajú predstavitelia vlády záujem o návrhy a spoluprácu so SRÚ. Viaceré pokusy o stretnutie s premiérom Robertom Ficom či ministrom práce Jánom Richterom boli podľa Tanka neúspešné. "Je to ako hádzanie hrachu o stenu. Ak chcete niečo urobiť, v niečom pomôcť, nemáte šancu," uviedol Tanko. Pripustil však, aj Rómovia by mohli veci viac pohnúť dopredu, ak by boli jednotnejší.

Tanko spomenul, že ak je záujem spolupracovať, výsledky sa dostavia. Pripomenul spoluprácu s Úradom verejného zdravotníctva SR a Ministerstvom zdravotníctva SR, ktorá sa týkala osvety očkovania rómskych detí. "Do osád sme distribuovali osvetové letáky a vieme, že to malo efekt, obyvatelia pristupujú k očkovaniu zodpovednejšie," zdôraznil Tanko.

Pôvodne mali o svojom pohľade na aktuálnu situáciu Rómov na Slovensku informovať viacerí predstavitelia Strany Rómskej Únie na Slovensku, dokonca mal prísť aj vajda rómskej osady v Krásnohorskom Podhradí Ľudovít Gunár. Pred novinárov však napokon predstúpil iba Tanko. "Ospravedlňujem sa, že ostatní ešte neprišli, neviem, kedy vrazili na cestu," povedal na margo neprítomných. Tí sa do konca tlačovej konferencie neobjavili.

Upozornenie: TASR sa pokúsi získať stanovisko splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.