Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Program ministerstva zdravotníctva má pomôcť včas odhaliť rakovinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Pilotný skríningový program rakoviny hrubého čreva a konečníka sa začne prvou fázou na vzorke 20.000 ľudí, ktorých vyberú zdravotné poisťovne.

Bratislava 6. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spustí od budúceho roka skríningové programy. Tie budú zamerané na včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka, prsníka a krčka maternice. "Ide o ťažiskovú úlohu, ktorú MZ SR plní v súvislosti so strategickým plánom na zníženie výskytu a úmrtnosti na nádorové ochorenia, ako aj na zlepšenie kvality života pacientov (Národný onkologický program)," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Vysvetlila, že pilotný skríningový program rakoviny hrubého čreva a konečníka sa začne prvou fázou na vzorke 20.000 ľudí, ktorých vyberú zdravotné poisťovne. Tie svojim poistencom pošlú test na okultné krvácanie, ktorý následne so vzorkou stolice treba odovzdať svojmu všeobecnému lekárovi. Eliášová pripomenula, že na test na okultné krvácanie raz za dva roky majú nárok muži a ženy nad 50 rokov. Pri pozitívnom výsledku bude pacient odoslaný na ďalšie odborné vyšetrenie tzv. kolonoskopiu.

"Na budúci rok odštartujeme aj skríning nádorov prsníka, ktorý bude zameraný na aktívne vyhľadávanie rakoviny prsníka. Cieľovou skupinou budú ženy vo veku 50 až 69 rokov," informovala Eliášová s tým, že aj na tomto programe MZ SR spolupracuje s odbornými spoločnosťami aj zdravotnými poisťovňami, ktoré budú svojich poistencov na toto vyšetrenie pozývať.

Ministerstvo taktiež v priebehu roka 2019 plánuje rozbehnúť aj skríning rakoviny krčka maternice. "Cytologické stery z krčka maternice budú vyhodnocovať certifikované cytologické laboratóriá. Nárok naň budú mať ženy vo veku 23 až 64 rokov. Prvé dva odbery cytológie sa uskutočnia v ročnom intervale, v prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov sa pokračuje v trojročnom intervale do veku 64 rokov. Uvedená periodicita platí aj pre poistenkyňu, u ktorej sa začal skríning aj neskôr ako v 23. roku života," spresnila hovorkyňa rezortu. Skríning sa vo veku 64 rokov ukončí, ak budú posledné tri cytologické nálezy negatívne.

Dobrovoľným bude v budúcom roku HPV - očkovanie. Od januára 2019 budú zdravotné poisťovne preplácať dvojvalentnú vakcínu proti HPV vírusom. "Očkovať sa bude sa v dvoch dávkach, pričom jedna vakcína predstavuje jednu dávku. Zadarmo dostanú vakcínu, teda dve dávky chlapci a dievčatá v 13. roku života, to znamená po dovŕšení 12. narodenín veku dieťaťa," dodala Eliášová.