Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prokurátor ÚŠP žiada pôvodný tvrdší trest pre starostu Starej Huty

Obec Stará Huta vypísala v roku 2009 súťaž na obnovu kultúrneho domu a v novembri toho istého roku uzatvorila s víťazom, ktorý ponúkal najvýhodnejšd Firma mala urobiť práce v priebehu roku 2010.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiada pôvodný tvrdší trest pre starostu Starej Huty v okrese Detva Jozefa H. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) ho odsúdil vo štvrtok 15. novembra za trestný prečin podvodu, za ktorý dostal podmienečný trest odňatia slobody vo výške 16 mesiacov.

Pôvodne však prokurátor ÚŠP obžaloval starostu zo zločinu prijímania úplatku. Za to mu hrozilo päť- až 12-ročné väzenie bez možného podmienečného odkladu.

"Špecializovaný trestný súd týmto rozsudkom trestnú činnosť starostu prekvalifikoval a de facto zmiernil. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa s rozsudkom Špecializovaného trestného súdu nestotožnil, a preto dnes podal odvolanie v neprospech obžalovaného," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

ŠTS už vlani starostu odsúdil na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne, peňažný trest 3000 eur a zákaz štyri roky vykonávať funkciu verejného činiteľa. Najvyšší súd SR však tento rozsudok po odvolaní zrušil a vrátil na ŠTS, ktorý minulý týždeň po vypočutí svedka a prečítaní listinných dôkazov rozhodol. Súčasne pôvodný trestný čin prijímania úplatku prekvalifikoval na prečin podvodu.

Obec Stará Huta vypísala v roku 2009 súťaž na obnovu kultúrneho domu a v novembri toho istého roku uzatvorila s víťazom, ktorý ponúkal najvýhodnejšd Firma mala urobiť práce v priebehu roku 2010.

Konateľ firmy preto prišiel začiatkom roku za starostom a požiadal ho o zálohu na nákup materiálu. Obec mu vyplatila zo svojho rezervného fondu 10.000 eur, pričom podľa starostu išlo o pôžičku, ktorú mal konateľ firmy do jedného mesiaca vrátiť. Keďže ich ale nevracal, starosta ich mal opakovane urgovať. Konateľ ich starostovi vrátil, ale až v septembri v hoteli v Detve, pričom starostu krátko nato zadržala polícia. Mužov zákona totiž medzitým kontaktoval zástupca firmy s tým, že starosta od neho opakovane žiada úplatok. Tvrdil, že Jozef H. peniaze po prevzatí ani neprepočítal a strčil si ich do vrecka.

Starosta však uvádzal, že peniaze chcel zaniesť hneď do banky. Podľa slov jeho obhajcu, ktoré uviedol ešte na prvom pojednávaní, policajti konali unáhlene, starostu nemuseli zadržať a bolo by sa ukázalo, že išiel naozaj do banky.