Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

PROKURATÚRA: Vyšetrovanie vraždy J. Kuciaka intenzívne pokračuje

Na snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa okolností vyšetrovania trestnej veci bude médiám v čase, keď to bude možné, poskytnutá informácia v rozsahu, ktorý nebude brániť ďalšiemu vyšetrovaniu.

Bratislava 20. marca (TASR) - Vyšetrovanie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka naďalej intenzívne pokračuje. Pre TASR to v utorok uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

"Prvoradým je zistenie a zaistenie dôkazov slúžiacich na objasnenie veci a potrestanie páchateľa. Prezentovanie skutočností, ktoré sú orgánom činným v trestnom konaní známe, ako je dátum a čas úmrtia, počet striel, ktoré zasiahli obete, a podobne, nie je možné vzhľadom na súčasný stav vyšetrovania. Preto nebudeme uvádzať žiadne podrobnosti, aby sa zamedzilo zmareniu alebo sťaženiu objasnenia a vyšetreniu veci," uviedla hovorkyňa ÚŠP.

Ako ďalej povedala, podľa okolností vyšetrovania trestnej veci bude médiám v čase, keď to bude možné, poskytnutá informácia v rozsahu, ktorý nebude brániť ďalšiemu vyšetrovaniu.

"Kompetencie príslušných zahraničných orgánov budú vymedzené v pripravovanej dohode o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu," dodala Tökölyová.

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár v pondelok 19. marca oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár v pondelok prerokoval s ministerkou spravodlivosti SR v demisii Luciou Žitňanskou (Most-Híd). V praxi je zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné, tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov.

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyvinul maximálne úsilie v súčinnosti s Eurojustom, aby bol spoločný vyšetrovací tím zriadený v čo najkratšom čase, aby sa umožnila účasť cudzích justičných orgánov na prebiehajúcom trestnom stíhaní v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a jeho družky. V súčasnosti návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu posudzujú justičné orgány Talianskej republiky. Generálny prokurátor SR verí, že talianske justičné orgány prostredníctvom Eurojustu zareagujú na požiadavku Generálnej prokuratúry SR v čo najkratšom čase," uviedla Predajňová.