Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: FICO: Prezident začal rokovania s B. Kollárom, to je zlý vtip

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 7. marca 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér odkázal Kiskovi, aby rešpektoval výsledky parlamentných volieb a postupoval zodpovedne voči krajine a jej občanom.

Bratislava 7. marca (Teraz.sk/TASR) - Skutočnosť, že prezident Andrej Kiska začal rokovania o vyriešení politickej krízy, ktorá vznikla po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, považuje premiér Robert Fico za zlý vtip.

V Prezidentskom paláci sa v stredu začína scenár, ktorý má jednoznačne za cieľ zmeniť mocenské pomery v štáte a znegovať výsledky regulárnych parlamentných volieb. Hlava štátu Andrej Kiska sa touto iniciatívou prepožičal na opozičnú hru a jej výsledkom má byť chaos a predčasné voľby. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Reagoval tak na prezidentom zvolané rokovania s politickými stranami.

Fico odkázal Kiskovi, aby "rešpektoval výsledky parlamentných volieb a postupoval zodpovedne voči krajine a jej občanom". "Hazardné politické hry, ktoré spúšťa, nevedú k upokojeniu vnútropolitickej situácie, sú mimo ústavného rámca, a ich scenár sa nepísal na Slovensku," uviedol premiér, ktorý sa prezidenta opýtal, či "naozaj chce, aby v tejto krajine došlo k mocenskému prevratu bez rešpektovania demokratických pravidiel".



Premiér vytkol prezidentovi, že podľa neho pozval na rokovania iba opozičné strany a ako s prvým sa stretáva s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. "Považujem za symbolické, že ten, ktorý hovorí o nedôvere občanov k štátu a jeho inštitúciám, začína politické rokovanie o prinavrátení tejto dôvery so stranou, ktorú založil mafián," kritizoval Fico s tým, že to považuje za "tragický vtip".

Boris Kollár mal v minulosti podľa R. Fica evidentné kontakty s mafiou, konkrétne s Petrom Steinhübelom, prezývaným Žaluď, a neskôr bol na Kube vyfotený spolu s Jurajom Ondrejčákom, s prezývkou Piťo. Premiér sa pozastavil nad tým, že prezident začal rokovania o prinavrátení dôvery s opozičnými stranami. "Prezident sa pridal k opozícii," konštatoval.

Zároveň vyzval prezidenta, aby rešpektoval výsledky parlamentných volieb. "Chce, aby v tejto krajine došlo k mocenskému prevratu?" opýtal sa premiér. Dodal, že predčasné voľby by nijako nepomohli vyšetreniu trestného činu, čo považuje za prvoradú úlohu štátu. "Je to najmasívnejšie vyšetrovanie v histórii Slovenska," povedal, zároveň vyjadril plnú dôveru prezidentovi PZ Tiborovi Gašparovi.

Na otázku, či premiér nechce upokojiť situáciu v spoločnosti odvolaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara, Fico odpovedal, že na rokovania potrebuje koaličných partnerov, s ktorými sa nemôže stretnúť z objektívnych dôvodov. Odchod Kaliňáka požaduje Most-Híd. S jeho predsedom Bélom Bugárom, ktorý je na dovolenke, sa Fico podľa jeho predpokladu bilaterálne stretne v pondelok (12.3.) doobeda, popoludní by mala zasadnúť Koaličná rada.



Pôvodne na pondelok avizované zasadnutie Republikovej rady strany Most-Híd sa podľa Fica uskutoční až v utorok (13.3.). "Budeme ponúkať také riešenia, aby Most-Híd mohol pokračovať po rokovaní v utorok vo vláde a som pripravený o veciach hovoriť," deklaroval Fico. Odmietol, že by vyšetrovanie nemalo byť nezávislé. Vláda podľa neho robí všetko preto, aby bolo dostatočne efektívne a transparentné. Vzápätí vyjadril podporu Gašparovi. "Môžem povedať jednu vec, že prezident Policajného zboru je absolútny profesionál a má moju plnú dôveru. To môžem v tejto chvíli povedať," doplnil.