Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. Fico: Smer-SD postaví do prezidentských volieb vlastného kandidáta

Predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR Martin Baumann

Prezidentské voľby na Slovensku budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Najsilnejšia politická strana Smer-SD postaví do prezidentských volieb vlastného kandidáta, nenaplní sa teda spomínaný scenár, že by podporila niekoho iného. Novinárom to v piatok povedal šéf Smeru-SD a expremiér Robert Fico.

Na otázku, prečo jeho strana stále čaká, odvetil Fico protiotázkou. "Prečo by som ja vám mal dať na tanier kandidáta? Aby ste ho opľúvali, drvili, škrtili? Stále máme dosť času. Na čo by sme vystavili nášho kandidáta útokom zo strany médií. Tie prídu v takom rozsahu, o akom sa nám ani nesníva," myslí si Fico. Taktika Smeru-SD je teda podľa jeho slov veľmi jasná. "Bude to náš kandidát," dodal.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) tento týždeň povedal, že strana predstaví prezidentského kandidáta po novembrových komunálnych voľbách. Nevylúčil vtedy, že by mohlo ísť o človeka, ktorý by kandidoval s ich podporou. "My oznámime také meno, ktoré nebude potrebovať dlhú volebnú kampaň," avizoval.

Prezidentské voľby na Slovensku budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.