Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Keby bolo na mne, v polícii a jej inšpekcii sa nič nezmení

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Kaliňák odmietol, že by ho Most-Híd avizovanou utorňajšou tlačovou konferenciou s názvom Strácame trpezlivosť – Nová koncepcia fungovania Policajného zboru a jeho inšpekcie prinútil návrh predložiť.

Bratislava 7. februára (TASR) – Navrhované zmeny v polícii a policajnej inšpekcii nepredstavujú žiadne výhody oproti súčasnosti. Tvrdí to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý v utorok (6.2.) predstavil návrh zmien koaličným partnerom. Minister podľa vlastných slov jeho vypracovaním vyhovel koaličnému partnerovi, strane Most-Híd, a naplnil literu programového vyhlásenia vlády.

Kaliňák odmietol, že by ho Most-Híd avizovanou utorňajšou tlačovou konferenciou s názvom Strácame trpezlivosť – Nová koncepcia fungovania Policajného zboru a jeho inšpekcie prinútil návrh predložiť. Tlačovka sa napokon neuskutočnila. „Ten materiál už sme mali prerokovaný vo svojich zásadách a už sme mu dávali paragrafové znenie, tak sa to tak spolu stretlo,“ vysvetlil v stredu po zasadnutí vlády s tým, že nemohol tlačiť na zrušenie tlačovej konferencie Mostu-Híd, nakoľko poslanci sú nezávislí.

Minister pritom nevidí výhody návrhu, ktorý vypracoval a predložil. „Chcete úprimnú odpoveď, alebo spoločensky prijateľnú? Ja v tom žiadne výhody nevidím, pretože si myslím, že inšpekcia robí svoju prácu dobre a patrí medzi desať najnezávislejších inštitúcií už dnes, a tá žiadosť o jej väčšiu nezávislosť vychádza prevažne zo zavádzajúcich informácií,“ uviedol.

Kaliňák teda necíti potrebu žiadnych zmien. „Keby bolo na mne, tak sa žiadne zmeny neudejú, a v tomto prípade priznávam, že ja som v koaličnej vláde a ja som konsenzuálny politik, ktorý sa snaží, aby programové vyhlásenie vlády bolo naplnené a v tom programovom vyhlásení vlády sme vyšli predovšetkým v ústrety Mostu-Híd,“ ozrejmil.



To však neznamená, že by bol šéf rezortu vnútra proti zmenám, v tom prípade by ich nepredložil. „Ja som člen tejto vlády, tak s programovým vyhlásením vlády súhlasím, a teda som pristúpil na to, aby sme takúto úpravu urobili. Nie som proti, to by som bol proti programovému vyhláseniu vlády. To rovno môžem odísť,“ poznamenal Kaliňák.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa domnieva, že avizovaná tlačovka poslancov jej strany splnila účel. „Vidím tú súvislosť, že aj ministerstvo vnútra pochopilo, že máme na tom naozaj eminentný záujem, takže ten tlak sa prejavil v tom, že sme dostali včera, aj keď nedokončený, ale nejaký návrh,“ uviedla po zasadnutí vlády.

K podrobnostiam návrhu, ktorý vypracovalo ministerstvo vnútra, sa Žitňanská nateraz nechcela vyjadrovať. „Potrebujem si to podrobne preštudovať, zatiaľ som návrh videla len zbežne, krátko som komunikovala s policajným prezidentom,“ ozrejmila. „Sú tam ešte otázky, ktoré v tom návrhu vôbec nie sú riešené, a k tomu si potrebujeme sadnúť, čiže v tejto podobe to nevnímam ako dokončený návrh,“ vysvetlila.

Zmeny by mali posilniť nezávislosť polície a policajnej inšpekcie. Policajného prezidenta by už nemal menovať minister vnútra, ale vláda po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore. Zmeny čakajú aj policajnú inšpekciu, ktorej šéf sa má dostať z bežného úradníka na úroveň policajného prezidenta a jeho vymenovanie má mať tiež v náplni vláda. Pre trestné činy policajtov by mali byť zriadené špecializované odbory Generálnej prokuratúry, ktoré sa budú zapodievať podozreniami z trestných činov policajtov.