Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Radoslav Procházka nemá v KDH politickú budúcnosť, tvrdí politológ

Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa politológa Rastislava Tótha je možné, že si Procházka počká, než exminister vnútra Daniel Lipšic (nezávislý) vytvorí avizovanú stranu. Nie všetci analytici to však vidia rovnako.

Bratislava 25. júna (TASR) - V prípade, že poslanec NRSR Radoslav Procházka (KDH) chce naďalej ostať v politike, musí odísť z KDH.

"Tam pre neho niet miesta," tvrdí politológ Rastislav Tóth. Podľa neho je možné, že si Procházka počká, než exminister vnútra Daniel Lipšic (nezávislý) vytvorí avizovanú stranu a na základe jej preferencií sa rozhodne, či sa pripojí k svojmu bývalému straníckemu kolegovi. "Ak (Lipšic) nezíska nejaké tie percentá, tak sa bude musieť obzerať ďalej," uviedol Tóth.

Nie všetci analytici to však vidia rovnako. Politológ Grigorij Mesežnikov nedokázal odhadnúť, či by Procházka mohol hnutie opustiť. Pripomenul však, že ak by tak chcel urobiť, mal na to doteraz viacero príležitostí. "On zotrval v tom hnutí aj po odchode Lipšica, aj po tom, čo neprešli jeho návrhy a po tom, čo oznámil, že vytvoril nejakú platformu. To svedčí o tom, že voči hnutiu je predsa len lojálny. Otázku o jeho zotrvaní však možno adresovať iba jemu," poznamenal.

Radoslav Procházka
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Poslanec Procházka na sobotňajšom sneme KDH presadil rokovanie o nových stanovách hnutia. Pre navrhnuté zmeny však nezískal dostatočnú podporu. V hnutí preto zvažuje vytvorenie názorovej platformy.

Spomínaní politológovia, ako aj analytik Michal Horský, pripomenuli, že vytváranie takejto alternatívy v rámci strany končí na Slovensku zvyčajne neúspechom. "Namiesto programových a ideových zásad už oznamuje boj vo vnútri strany voči legitímnym držiteľom moci v KDH," komentoval Horský. Podľa neho vytvárať personálnu alternatívu v rámci strany je politickým amaterizmom. "On veľmi dobre vedel, že zmena stanov neprejde. Zrejme to urobil, aby sa ukázalo, že väčšina štruktúr nechce akúkoľvek zmenu," doplnil Tóth.

Mesežnikov má ale opačný názor. Hoci Procházkova platforma podľa neho zrejme neprinesie personálne zmeny v KDH, môže naštartovať aspoň diskusiu o programe hnutia.

Politológov výsledky snemu KDH neprekvapili. Všetci sa zhodli na tom, že zotrvanie Jána Figeľa (KDH) na čele hnutia sa očakávalo. Podľa nich kresťanskí demokrati v súčasnosti ani nemajú lepšiu alternatívu, Figeľ zaručí strane stabilitu. "Bol to vlastne taký snem proti akejkoľvek zmene, či už personálnej, obsahovej alebo zámerovej," zhrnul Tóth.