Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

REAKCIE KOALÍCIE na vyhlásenie Smeru-SD

Juraj Blanár, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Fico vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu.

Bratislava 12. februára (TASR) - Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár absolútne stojí za vyhlásením šéfa Smeru-SD Robert Fica a rovnako je zásadne proti verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Poslankyňu Mosta-Híd a členku parlamentného ústavnoprávneho výboru Irén Sárközy zas teší, že Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dopoludnia vyhlásil, že Fica Most-Híd vo voľbe nepodporí.

Fico na tlačovej konferencii oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Zároveň naznačil reálnu hrozbu vypovedania koaličnej zmluvy, a to v súvislosti s postojom strany Most-Híd. "Nedá sa sedieť za jedným stolom so stranou, ktorá pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu preferuje vlastné stranícke záujmy," povedal Fico na adresu Mosta-Híd.

Vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu. Na tieto výroky Sárközy nereagovala. Dosiaľ sa nevyjadril ani tretí koaličný partner SNS. Ladislav Andreánsky zo Smeru-SD nepovedal, či vážne dôsledky, o ktorých hovoril Fico, budú znamenať koniec vlády.

A.Hrnčiar nevylúčil možnosť pádu vlády, zo strany Mosta to vraj ale nehrozí


Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd nevylúčil možnosť pádu vlády a predčasných volieb pre voľbu kandidátov na ústavných sudcov.

"Vždy, keď je problém, môžu byť aj pád vlády, aj predčasné voľby," povedal s tým, že hoci je napätie v koalícii, zo strany Mosta-Híd rozpad vládnej koalície nehrozí.

Vládny Most-Híd trvá na verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Smer-SD verejné hlasovanie odmieta. Predseda Smeru-SD Robert Fico zároveň oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Naznačil tiež reálnu hrozbu vypovedania koaličnej zmluvy, a to v súvislosti s postojom strany Most-Híd.

"Nedá sa sedieť za jedným stolom so stranou, ktorá pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu preferuje vlastné stranícke záujmy," povedal Fico na adresu Mosta-Híd.