Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Registrované partnerstvá nebudú, SaS poslancov nepresvedčila

Daniel Krajcer a Juraj Miškov z SaS Foto: TASR/Michal Svítok

Právnu normu z dielne SaS podporilo len 14 poslancov zo 129 prítomných.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Osoby rovnakého pohlavia možnosť uzatvárať registrované partnerstvá nedostanú. Zákon, ktorý im to mal umožniť, dnes parlamentom neprešiel. Právnu normu z dielne SaS podporilo len 14 poslancov zo 129 prítomných. Kladne hlasovali len prítomní poslanci SaS, štyria z klubu OĽaNO, traja z SDKÚ-DS a jeden poslanec za Most-Híd.

Registrované partnerstvo sa podľa neschváleného zákona malo uvádzať ako rodinný stav do úradných dokumentov. Partneri mali byť osoby navzájom blízke, platiť mala aj vzájomná vyživovacia povinnosť vrátane toho, aby životná úroveň partnerov bola počas trvania partnerstva rovnaká. Návrh tiež homosexuálnym partnerom priznával čiastočnú vyživovaciu povinnosť po skončení partnerstva vo forme príspevku na výživu bývalého partnera. Právna norma mala tiež umožniť vzájomné zastupovanie v bežných veciach, zachovanie výkonu rodičovských práv k vlastným deťom, dedenie v prvej dedičskej skupine či nárok na vdovské alebo vdovecké po smrti partnera.
Podľa Lucie Nicholsonovej 95 percent slovenského parlamentu tvoria spiatočníci
Až 95 percent slovenského parlamentu tvoria spiatočníci. Vyhlásila to dnes poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová po tom, ako za zákon zavádzajúci registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia z dielne SaS zahlasovalo len 14 členov snemovne.

Lucia Nicholsonová."Neverím, že takéto spiatočnícke názory sú väčšinové aj vo verejnosti. Verím, že príde čas, kedy o takejto supernormálnej téme začneme diskutovať aj u nás," povedala Nicholsonová. Napriek dnešnému neúspechu sa SaS témy nevzdáva a po uplynutí zákonnej polročnej lehoty sú liberáli pripravení návrh predložiť opäť.

Nicholsonovú zároveň prekvapilo, že návrh nepodporil žiaden z poslancov vládneho Smeru-SD. "Som prekvapená, že nedokázali prekročiť svoj tieň, a to aj tí, o ktorých viem, že s tým súhlasia. Dostali nadiktované, ako majú hlasovať, a tak aj hlasovali," myslí si.
Zákon o registrovaných partnerstvách z dielne SaS však partnerom neumožňoval adopciu detí, a to ani dočasne. Zároveň im nedával ani možnosť byť pestúnskou či dočasnou náhradnou rodinou.

Registrované partnerstvá mali vznikať registráciou na matrike v knihe registrovaných partnerstiev. Zaniknúť malo dvoma spôsobmi. Ak by s jeho zánikom obaja partneri súhlasili, urobili by vyhlásenie na matrike. Ak by bol jeden z partnerov proti, druhý by sa musel obrátiť na súd, aby rozhodol o jeho zrušení.

"Registrované partnerstvá nie sú v Európe nič nové. Nejdeme zavádzať niečo, čo by západná civilizácia nepoznala a nie je to niečo, čo je len v liberálnych krajinách. Naopak, ideme sa zaradiť k väčšinovej skupine krajín," argumentoval poslanec SaS Martin Poliačik.


Ekonomické a osobné slobody


Podpredseda liberálov Juraj Miškov vysvetlil, že SaS má od svojho vzniku zakódované vo svojej DNA dve zložky - slobody ekonomické a osobné slobody. "Registrované partnerstvá sa, žiaľ, nedostali do vládneho programu kabinetu Ivety Radičovej, ale témy sme sa nevzdali. Keď ste v koalícii, musíte robiť kompromisy, teraz sme v opozícii a máme možnosť naplno a stopercentne presadzovať náš program," povedal pred časom Miškov. Zároveň poukázal na prieskum agentúry Focus, podľa ktorého sa slovenská spoločnosť vyvíja k vyššej tolerancii a dochádza k zmene názorov na zavedenie registrovaných partnerstiev.

Liberáli mali zavedenie registrovaných partnerstiev vo volebnom programe aj pred voľbami v roku 2010, po ktorých sa dostali do vládnej koalície, no tento návrh vo vládnom programe chýbal. "Neotváranie liberálnych tém bolo vymenené za vznik koalície ako takej," vysvetlil Poliačik. Podľa Juraja Drobu (SaS) liberáli v roku 2010 zaplatili nováčikovskú daň. "Komunite sme sa ospravedlnili. V budúcnosti si neviem predstaviť, že by sme pri prípadnom vstupe do koalície tento kompromis dokázali urobiť opäť. Ja osobne by som už v tom prípade v SaS nebol," uistil.


Iniciatíva Niečo tu nepasuje chce ústavný zákon na ochranu manželstva


Iniciatíva Niečo tu nepasuje vyzýva poslancov Národnej rady SR na prijatie ústavného zákona na ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy, ako aj jeho výnimočného postavenia v spoločnosti. Zároveň oceňuje dnešné rozhodnutie poslancov NR SR, ktorí nepodporili zákon z dielne SaS zavádzajúci registrované partnerstvá pre osoby rovnakého pohlavia.

Hovorca iniciatívy Patrik Daniška napriek dnešnému výsledku hlasovania vyjadril obavu z vývoja v tejto veci v budúcnosti. "Vládna strana Smer-SD sa totiž k vysvetleniu svojho hlasovania nevyjadrila jednoznačne a svoje hlasovanie odôvodnila tým, že Slovensko má momentálne iné problémy a v tejto chvíli návrh nebude mať podporu Smeru. Znepokojenie vyplýva aj z iniciatívy vlády, ktorá nedávno zriadila Výbor pre práva LGBTI osôb," tvrdí.

Ivan Lučanič z iniciatívy Niečo tu nepasuje zase SaS odkázal, že registrované partnerstvá sa dajú nahradiť separátnymi zmluvami, s uzatváraním ktorých majú liberáli týmto osobám pomáhať.