Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: Na predsedníctvo v Rade EÚ sa pripravujú aj ministri

Na snímke logo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Foto: TASR/Martin Baumann

O necelé tri mesiace sa Slovensko ujme predsedníckeho kormidla v Rade EÚ. Hoci je hlavným koordinátorom predsedníckych povinností rezort diplomacie, budú sa na ňom podieľať všetky ministerstvá.

Bratislava 20. apríla (TABLET.TV) – Ministerstvá budú mať na starosti zasadnutia jednotlivých formácií Rady Európskej únie. Na hladký priebeh predsedníctva je nevyhnutná aj personálna pripravenosť štátnych úradníkov. Či už expertov, ale aj samotných ministrov, ktorí budú viesť rokovania v Rade.

V niektorých rezortoch došlo po voľbách k zmenám na ministerských stoličkách. Podľa šéfa diplomacie by to však nemal byť žiadny problém. „Preškolili sme viac ako 1000 ľudí. Po sformovaní novej vlády sa do predsedníckych príprav veľmi aktívne zapájajú aj samotní ministri,“ vysvetlil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Ako ďalej šéf rezortu diplomacie uviedol, každý minister sa bude zúčastňovať na rokovaniach Rady EÚ až do začatia nášho predsedníctva, aby videl, čo ho už onedlho čaká. Okrem toho sú pre ministrov pripravené ešte dve kolá príprav. Minister Lajčák informoval, že ich budú školiť vysokopostavení experti z Rady EÚ.

Vláda si ešte vo februári vytýčila programové východiská predsedníctva. K hlavným témam patrí migrácia, prehlbovanie hospodárskej a menovej únie, posilňovanie digitálneho trhu, zamestnanosť, ale aj rozširovanie Európskej únie o krajiny Západného Balkánu, či budovanie energetickej únie. Poslednou a zároveň veľmi dôležitou úlohou pred začiatkom predsedníctva bude finalizácia samotných priorít. Tie schváli vláda až koncom júna.