Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: Priority vlády v oblasti zahraničnej a európskej politiky

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Michal Svítok

Jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Toto je jedna z hlavných priorít vlády SR v oblasti zahraničnej politiky.

Bratislava 27. apríla (TABLET.TV) - V utorok 26. apríla schválili poslanci NR SR programové vyhlásenie vlády Roberta Fica a vyslovili jej dôveru. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák ešte pred hlasovaním v pléne predstavil priority vlády v oblasti zahraničnej a európskej politiky štátu členom Výboru NR SR pre európske záležitosti.

„Prioritou je, aby sme aj naďalej boli vnímaní ako dôveryhodný, kredibilný, spoľahlivý a predvídateľný partner,“ povedal po rokovaní výboru šéf diplomacie. Medzi ďalšie priority vlády patrí posilňovanie postavenia národných parlamentov v rámci Európskej únie, úspešný priebeh predsedníctva v Rade ministrov či starostlivosť o Slovákov žijúcich v zahraničí.

Predseda Výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (SMER-SD) ocenil aktívne zasahovanie Slovenska do ekonomických politík Únie. „Vrámci nášho predsedníctva bude témou projekt spoločného európskeho poistenia v nezamestnanosti. Tento projekt by mohol posilniť sociálnu dimenziu EÚ,“ vysvetlil Blaha.

Zásadné výhrady voči vládnemu dokumentu nemali ani opoziční poslanci. Podpredseda Výboru pre európske záležitosti Martin Klus (SaS) vidí jeden z najdôležitejších problémov v oblasti realizácie zahraničnej politiky krajiny nejednoznačnosť názorov slovenských politických elít. „Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí častokrát hovorí o dôležitých veciach inak ako napríklad predseda vlády. Týka sa to najmä vzťahu k Ukrajine či k Ruskej federácii,“ vyjadril sa Klus.

Proeurópsku orientáciu Slovenska ocenili všetky politické strany s výnimkou Kotlebovej Ľudovej strany - Naše Slovensko, ktorá žiada vystúpenie Slovenska z Európskej únie.