Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rešpektujem voľbu amerických voličov, povedal Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Foto: TASR/EPA

Slovenskí politici sa vyjadrili k víťazstvu Baracka Obamu v prezidentských voľbách.

Bratislava 7. novembra (TASR) - V amerických prezidentských voľbách zvíťazil súčasný prezident USA Barack Obama. Na výsledok volieb reagoval predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Mnohí sa ma pýtali už pred voľbami na to, ako sa pozerám na tieto voľby a komu držím palce. Ja som odpovedal, že je to výber amerických voličov a každá krajina si vyberá svojho vlastného prezidenta. Americkí voliči sa rozhodli pre súčasného prezidenta Baracka Obamu, ktorý politicky je určite bližší mojej strane ako jeho protikandidát. Ale opäť sa obmedzím len na konštatovanie - rešpektujem voľbu amerických voličov," uviedol premiér Robert Fico.



Lajčák: Zvolenie Obamu je trojnásobne dobrá správa

Šéf ministerstva zahraničných vecí Miroslav Lajčák
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Opätovné zvolenie amerického prezidenta Baracka Obamu je podľa slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka trojnásobne dobrá správa.

V prvom rade preto, lebo jeho štýl zahraničnej politiky je prijímaný na Slovensku aj v Európe so sympatiami. "Je to politika, ktorá dáva prednosť hľadaniu kompromisu a spoločným aktivitám pred jednostrannými krokmi alebo pred tlačením partnerov do akcií," konštatoval dnes pred novinármi.

Rovnako tak partneri Spojených štátov už vedia, s kým majú do činenia, keďže Obamov tím je už sformovaný, takže už nemusí niekoľko mesiacov získavať nové skúsenosti. "Aj oni presne vedia, čo je na stole. Urgentných tém je veľa a už dosť dlho sa čakalo na tieto voľby, takže sa môže hneď pristúpiť k práci," dodal Lajčák.

Na druhej strane vzájomné vzťahy medzi USA a Slovenskom sú v súčasnosti už na takej vysokej úrovni, že v podstate podľa ministra nie je dôležité, kto je v Bielom dome. "Rešpektujeme rozhodnutie amerických voličov. Ale z pohľadu zahranično-politického je dobré, že budeme pokračovať," uzavrel.

Za Obamu sa zlepšili komunikačné vzťahy medzi USA a EÚ, tvrdí Ivan Gašparovič

Prezident Ivan Gašparovič
Foto: TASR/Martin Baumann
Prezident SR Ivan Gašparovič rešpektuje rozhodnutie voličov Spojených štátov amerických, ktorí v utorkových prezidentských voľbách rozhodli o ďalšom štvorročnom pokračovaní mandátu Baracka Obamu. "Som presvedčený, že si vybrali prezidenta s perspektívou zlepšenia domácich aj zahraničných vzťahov," reagoval dnes pred novinármi.

Ako dodal, za predchádzajúceho pôsobenia Obamu sa zlepšili najmä komunikačné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou. "Som rád, že prezident Obama pri mojom poslednom stretnutí s ním v New Yorku povedal, že SR patrí medzi ich najspoľahlivejších partnerov a že v týchto intenciách budeme pokračovať ďalej," konštatoval Gašparovič s tým, že Slovensku sa ako členovi NATO, ale aj únie spolupracovalo s USA veľmi dobre.

Podľa rozsiahleho prieskumu, ktorý sa uskutočnil ešte pred utorkovým hlasovaním, mal Obama oproti Mittovi Romneymu veľmi silnú podporu napríklad vo Francúzsku, v Nemecku, vo Veľkej Británii, ale aj v Španielsku. Gašparovič si myslí, že je to aj výsledok vyhodnotenia pôsobenia jeho predchodcu Georgea Busha k svetovej politike. "Obama má predsa len liberálnejšie názory, pokiaľ ide o riešenie svetových problémov aj pri nasadení armády Spojených štátov v spolupráci so Severoatlantickou alianciou," podotkla slovenská hlava štátu.

Prvý černošský prezident USA Obama bol do Bieleho domu zvolený druhýkrát napriek tomu, že krajinu vedie v najťažších ekonomických časoch od veľkej hospodárskej krízy, ktorá vypukla v roku 1929 a bola poznačená vysokou nezamestnanosťou a neistou budúcnosťou.

Republikán Mitt Romney už Obamovi telefonoval a uznal výsledky prezidentských volieb.

Dzurinda: Obamu čakajú veľké výzvy, želám mu silu a odvahu

Mikuláš Dzurinda
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Obamu čakajú v jeho druhom volebnom období veľké výzvy, na ktoré bude potrebovať silu a odvahu. Novinárom to dnes povedal poslanec NR SR, člen zahraničného výboru a dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

"Všetci si uvedomujeme, že tak ako EÚ a Slovensko, tak aj USA potrebujú zásadné zmeny, reformy najmä v ekonomike tak, aby sa oživila, aby vznikali nové pracovné miesta, aby americká administratíva vytvárala dobré podnikateľské prostredie. Tak ako EÚ aj USA potrebujú ozdravenie verejných financií. Čísla o veľkom štátnom dlhu sú známe. Aj Obamovi je jasné, že ho čakajú veľké výzvy, a preto mu želám, aby tie projekty vedel pripraviť a aby mal odvahu a silu ich presadiť," odkázal Dzurinda.

Tvrdí, že držal palce Mittovi Romneymu najmä pre jeho ekonomické opatrenia. "Obama má však teraz novú skúsenosť, väčší prehľad, a preto by som bol opatrný, ak by som mal vyjadrovať skepsu," dodal.

Sulík si myslí, že svet bude menej agresívny pod vedením Obamu

Predseda SaS Richard Sulík
Foto: TASR/Michal Svítok
Líder SaS Richard Sulík si myslí, že svet pod vedením Obamu bude menej agresívny.

"Ja mu najviac želám, aby sa mu podarilo dostať to veľké množstvo dlhov, ktoré USA generujú, pod kontrolu. V ekonomických otázkach treba rozlíšiť dve veci. Jednak sú to vnútroekonomické záležitosti USA, druhá vec je to, že USA majú menu, ktorá je celosvetovým platidlom, a to sa týka nás všetkých. Tam je dôležité, aby zastavili obrovský nárast amerického verejného dlhu," zopakoval Sulík.

Politikárčenie v USA je menšie ako na Slovensku, tvrdí Matovič

Predseda OĽaNO Igor Matovič priznal, že on si prial, aby v USA vyhral "Mitt Obama", teda niečo z Romneyho a niečo z Obamu.

"Vyhral iba Obama. Tento výsledok treba rešpektovať, ale USA majú veľké šťastie, že to politikárčenie je tam omnoho menšie ako na Slovensku a prezident, ktorý vyhrá, rešpektuje aj voličov, ktorí ho nevolili. Toto by sme si mohli od Ameriky odpozerať," myslí si.

Figeľ: Výsledok volieb je dôležitý najviac pre USA

Podľa lídra KDH Jána Figeľa je výsledok amerických volieb dôležitý najviac pre USA, ale vzhľadom na postavenie krajiny aj pre nás a celý svet.

"V druhom volebnom období bude mať Obama šancu rozpracovať niektoré odkladané záležitosti alebo sa viac sústrediť na zahraničnú politiku. Tak to už tradične býva v opakovaných prezidentských obdobiach. Zahraničná politika USA je dôležitá aj pre záujmy Slovenska," povedal.

Prochádzka nie je z výsledku volieb prekvapený

Radoslav Procházka (KDH) tvrdí, že z výsledkov volieb v USA prekvapený nie je. "Ja som fandil Romneymu, lebo Obama zo svojich pôvodných sľubov nesplnil takmer nič, ale myslím si, že tento deficit sa bude teraz snažiť redukovať, lebo toto je volebné obdobie, kedy zanecháva svoj politický testament. Nemusí sa nijako trápiť tým, či ešte bude znovuzvolený. Toto je obdobie pre tvorbu legendy a on je dosť inteligentný, aby sa ho snažil využiť čo najlepšie," konštatoval.

Šebej držal Romneymu palce

Predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) držal palce Romneymu. "Američania sa rozhodli a je to rozhodnutie legitímne, pochopiteľné a najbližšie štyri roky bude osud USA určovať Obamova administratíva. V oblasti zahraničnej politiky však dramatické zmeny nemožno očakávať, čo by ale nebolo možné ani v prípade víťazstva Romneyho. Americká zahraničná politika sa totiž vyznačuje kontinuitou," vysvetlil Šebej.

Lipšicovi sa zdá Obamova filozofia nesprávna

Romneymu držal palce aj Daniel Lipšic (nezaradený).

"Posledné roky Obamovej vlády ukázali, že kríza pokračuje, nezamestnanosť stúpa, ekonomike sa nedarí a práve úlohou vlády je podporiť podnikavých ľudí a rast ekonomiky. Mne sa filozofia, ako chce krízu riešiť Obama, zdá byť nesprávna. Amerika je na zlom kurze a v takej ťažkej ekonomickej situácii ešte nebola," vyhlásil.