Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort R. Rašiho chce šetriť na nákupe počítačov či využívaním cloudu

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši počas 164. schôdze vlády SR v Bratislave 3. júla 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu sa snaží zavádzať a využívať čo najviac možností na úsporu finančných prostriedkov, uviedol rezortný odbor komunikácie a protokolu.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vidí možné úspory verejných financií v zlepšení transparentnosti nákupov informačno-komunikačných technológií (IKT), koordinácii rozvojových a prevádzkových plánov IKT ministerstiev, ako aj vo využívaní služieb vládneho cloudu. Rezort vicepremiéra Richarda Rašiho (Smer-SD) tak reagoval na výzvu ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby v súvislosti so spomalením ekonomiky ministri prišli s návrhmi, ako šetriť.

"Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu sa snaží zavádzať a využívať čo najviac možností a nástrojov na úsporu finančných prostriedkov," uviedol rezortný odbor komunikácie a protokolu.

Jednou z možností úspory v oblasti informatizácie je podľa rezortu využívanie služieb vládneho cloudu. "Namiesto nákupu IT infraštruktúry a licencií nakupujú orgány verejnej moci výpočtový výkon, diskový priestor a cloudové služby," uviedol rezort. To by malo zabezpečiť služby vysokého štandardu bez nutnosti opakovane investovať do nových technológií, dodatočných nákladov na školenia pracovníkov nutné pri zmene technológie či do prevádzky a udržateľnosti IT technológií počas celej doby ich životnosti.

Ďalší priestor na šetrenie verejných financií vidí ÚPVII v uplatňovaní Koncepcie nákupu IKT pre verejných obstarávateľov, ktorú rezort pripravil. "Určuje jasné a kontrolovateľné pravidlá. Obsahuje nové prvky ako napríklad súťaž návrhov, čím sa dosiahne transparentnosť v tendri," tvrdí rezort. Koncepcia zároveň zohľadňuje špecifiká pri posudzovaní technológie odborníkmi a rieši aj problematiku závislosti obstarávateľov na dodávateľoch softvéru a týka sa napríklad aj autorských práv k autorským dielam. Možnú úsporu zdrojov ÚPVII vidí tiež v lepšej koordinácii rozvojových a prevádzkových IKT plánov ministerstiev a ústredných orgánov štátnej správy.

Úrad vicepremiéra tiež zabezpečuje strategické plánovanie a strategické projektové riadenie vrátane vypracovania národného strategického investičného rámca. Priorita jednotlivých projektov v rámci investičného plánu je podľa rezortu založená na posúdení hodnoty za peniaze, ktorá hodnotí efektívnosť investície. "Samotná realizácia jednotlivých investičných projektov je v zodpovednosti samotných rezortov a je v záujme všetkých, aby tieto projekty nespomaľovali slovenskú ekonomiku," dodal ÚPVII.