Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti odmieta kritiku Európskej komisie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Informácie týkajúce sa Úradu špeciálnej prokuratúry a prebiehajúce stíhania považuje ministerstvo za mediálnu bublinu.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. Argumentácia Európskej komisie (EK), s ktorou intenzívne komunikujú, sa podľa rezortu nezakladá na reálnych skutočnostiach. Konštatuje to ministerstvo vo svojom stanovisku pre TASR aj v súvislosti s kritikou opozície či listom EK adresovanom vláde SR.

"S Európskou komisiou komunikujeme na intenzívnej báze. Snažíme sa o vysvetlenie nejasností, poskytujeme argumenty. A aj na ich základe sme presvedčení, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody," zdôrazňuje rezort spravodlivosti.

Informácie týkajúce sa Úradu špeciálnej prokuratúry a prebiehajúce stíhania považuje ministerstvo za mediálnu bublinu. Ubezpečuje, že v stíhaniach sa pokračuje, pričom v nich pokračujú špecializovaní prokurátori Generálnej prokuratúry SR a krajských prokuratúr. V tomto zmysle komunikuje aj s Európskou komisiou.

"Argumentácia Európskej komisie a dôvody, ktorými argumentuje, sa nezakladajú na reálnych skutočnostiach, všetky nejasnosti budú s náležitou starostlivosťou vysvetlené," deklaruje ministerstvo spravodlivosti.

Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy. Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť. Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov. Poslankyňa SaS Mária Kolíková upozornila, že medializovaný list od Európskej komisii nie je jediný. Ohrozené sú podľa nej nielen financie z plánu obnovy, ale aj eurofondov celkovo.

Mimoparlamentná strana Demokrati doručila premiérovi list, ktorým ho žiada, aby jasne, komplexne a okamžite informoval verejnosť, aké kroky ide podniknúť, aby Slovensku neboli zastavené eurofondy a financie z plánu obnovy.