Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti: Tvrdenia L. Žitňanskej sú v rozpore s realitou

Lucia Žitňanská Foto: TASR

Žitňanská uviedla, že ministerstvo spravodlivosti v spore s predsedom Najvyššieho súdu SR Š. Harabinom pred Európskym súdom pre ľudské práva neháji záujmy SR, ale záujmy súkromnej osoby.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti SR zdôrazňuje, že na tlačovej konferencii poslankyne Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) odzneli tvrdenia, ktoré sú v príkrom rozpore s realitou.

Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková. Žitňanská na tlačovej konferencii uviedla, že ministerstvo spravodlivosti v spore s predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu neháji záujmy SR, ale záujmy súkromnej osoby.

"Vláda SR pri každej oznámenej sťažnosti musí reagovať na výzvu ESĽP vyjadriť sa k nárokom sťažovateľa na spravodlivé zadosťučinenie pre prípad, že tento medzinárodný súd dospeje k záverom o porušení práv. Uvedené neznamená, že vláda uznáva porušenie práv sťažovateľa Harabina. Práve naopak, zdôrazňujeme, že vláda so sťažovateľom neuzavrela zmier, ale pokračovala v sporovom konaní pred ESĽP, vyjadrila sa k spravodlivému zadosťučineniu a zároveň v ňom reagovala na nové skutočnosti uvedené sťažovateľom, ku ktorým došlo na vnútroštátnej úrovni - výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu a rozhodnutie ministra financií z 23. apríla 2012," povedala Zlatohlávková.

"Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu nikdy nerozhoduje na základe politických požiadaviek. Rovnako nerozhoduje iba na podklade vyjadrení procesných strán, respektíve vlád. ESĽP si vždy zistí objektívny skutkový stav a rozhodne na základe Dohovoru. Túto skutočnosť dobre pozná aj Lucia Žitňanská, šedá eminencia gorilej strany, ktorá sa bojí rozhodnutia ESĽP, preto už vopred hľadá vinníka. Dobre vie, že stanovisko vlády nie je rozhodujúce a ani podstatné," reagoval dnes pre TASR predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Podľa jeho slov by si exministerka Žitňanská "už mohla uvedomiť, že politické zastrašovanie cez tlačové konferencie platí iba na niektorých ústavných sudcov na Slovensku, ale nie na štrasburských sudcov".

Ak by sa podľa nej vláda SR nevyjadrila k nárokom sťažovateľa na spravodlivé zadosťučinenie, tak v prípade, že by súd konštatoval porušenie práv sťažovateľa, hrozilo, že by súd priznal Harabinovi náhradu v ním požadovanej výške.

"Na žiadnom mieste v dodatočnom stanovisku pritom vláda porušenie sťažovateľových práv neuznala a ani nepripustila, že rozhodnutie Ústavného súdu SR bolo chybné. Ak pani poslankyňa Lucia Žitňanská naznačuje, že vláda doručila ESĽP stanovisko, v ktorom uznáva porušenie práv sťažovateľa Harabina, ide buď o vážne nepochopenie veci, alebo o hrubé a úmyselné zavádzanie verejnosti," vyhlásila Zlatohlávková. Pripomenula, že mnohé sťažnosti na európsky súd boli vyhlásené za neprijateľné z dôvodu zjavnej nepodloženosti napriek tomu, že vláda sa vyjadrila k nárokom sťažovateľov na spravodlivé zadosťučinenie.

Štefan Harabin v Štrasburgu žiada doplatenie 70 percent platu. Touto zrážkou bol na jeden rok disciplinárne potrestaný za to, že na Najvyšší súd nepustil kontrolu z ministerstva financií.

L. Žitňanská: Premiér by mal odvolať T. Boreca, vláda pred ESĽP neháji záujem SR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Myslí si to bývalá šéfka justície Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Dôvodom je, že vláda SR neháji pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu záujem Slovenska, ale háji záujem súkromnej osoby, šéfa Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina. "Výsledkom toho môže byť aj to, že sa opäť všetci poskladáme Harabinovi na státisícovú odmenu," povedala Žitňanská na dnešnom brífingu v parlamente.

Pripomenula, že Ústavný súd SR rozhodol, že Štefan Harabin sa v pozícii predsedu NS SR dopustil disciplinárneho previnenia, keď nepustil kontrolu ministerstva financií na Najvyšší súd. "Štefan Harabin sa bráni v Štrasburgu a žiada doplatenie rozdielu platu, teda spätne vrátenie 70 percent platu za jeden rok plus žiada nemajetkovú ujmu," doplnila Žitňanská.



Poznamenala, že vláda namiesto toho, aby pred ESĽP hájila dôsledne pozíciu SR, ktorá je daná rozhodnutím ÚS SR, doručila Štrasburgu stanovisko, ktoré nahráva Harbinovej pozícii. "A za absurdné považujem, že vláda požiadala štrasburský súd, aby Harabinovi v súvislosti s nemajetkovou ujmou priznal náhradu v závislosti od zisteného porušenia jeho práv," doplnila exministerka spravodlivosti.

Konanie vlády prirovnala k práci advokáta, ktorý má hájiť záujmy svojho klienta, a namiesto toho, aby použil argumenty v jeho prospech, dá na stôl argumenty v prospech protistrany. "To je absurdné," vyhlásila. Konanie vlády pred ESĽP označila za bezprecedentné. Podľa nej môže svedčiť len o dvoch veciach. "Buď vláda spochybňuje rozhodnutie ÚS SR voči Štefanovi Harabinovi a potom by som považovala za normálne, aby sa pokúsila vláda s Harabinom o zmier, alebo vláda nevie, čo robí zástupkyňa SR pred štrasburským súdom," vymenovala Žitňanská.

Druhej možnosti nechce veriť. "Lebo minimálne minister Borec musel vedieť, aké stanovisko odchádza do Štrasburgu," zdôraznila. Žitňanská sa nazdáva, že ak si chce premiér Fico zachovať vlastnú tvár, mal by odvolať ministra spravodlivosti Boreca. "Inak môžeme dospieť k záveru, že Štefan Harabin ovláda túto vládu a že si z nej aj z nás všetkých robí srandu," uzavrela Žitňanská.