Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra získal dizajny tabuliek s evidenčnými číslami

Ilustračná snímka. Foto: TASR KR PZ Nitra

Predpokladaná hodnota zákazky na výrobu a dodanie tabuliek s EČ je skoro 34,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Bratislava 21. augusta (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR získalo v lete tohto roku bezodplatne dizajny tabuliek s evidenčným číslom (EČ) áut. V roku 2018 ministerstvo opakovane vstúpilo do rokovaní so spoločnosťou Turčan Delta, ktorá vlastnila patent na dizajn tabuliek.

Predpokladaná hodnota zákazky na výrobu a dodanie tabuliek s EČ je skoro 34,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

„Považujem to za veľký úspech. Môžeme tým uzatvoriť jednu kapitolu a už nám nič nebráni v tom, aby sme vyhlásili verejné obstarávanie na výrobu a dodávku tabuliek s EČ,“ uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Tender na obstarávanie evidenčných čísel vozidiel ministerstvo spustilo v stredu.

"Predmetom je výroba a dodanie rôznych druhov tabuliek s EČ vrátane tabuliek s osobitným a zvláštnym EČ, tabuliek s EČ určených pre vozidlá s čiastočným alebo plne elektrickým pohonom, jednotlivo denne elektronickými prostriedkami zadávaných individuálnych EČ s voliteľnou logistikou (EČVL), jednotlivo denne elektronickými prostriedkami zadávaných tabuliek s EČ a EČVL určených pre nosiče bicyklov, ako aj pre vozidlá s čiastočným alebo plne elektrickým pohonom, tabuliek s písmenami CD a CC, ako aj ich duplikáty," uvádza ministerstvo.

Predpokladané množstvo tabuliek s EČ je 1.170.000 kusov za rok. Ministerstvo s víťazným uchádzačom uzavrie zmluvu o dielo na dobu určitú, konkrétne na obdobie 48 mesiacov.

Jediným vlastníkom dizajnom registrovaným na Úrade priemyselného vlastníctva SR bola spoločnosť Turčan Delta. Od roku 2005 mala s MV SR podpísanú zmluvu na výrobu a dodávku reflexných 'ešpézetiek', tabuliek CD a individuálnych EČ pre motorové a prípojové vozidlá. Zmluva bola uzatvorená na dobu neurčitú, v roku 2007 sa dodatkom k zmluve zmenila platnosť zmluvy na dobu určitú.

Ľudia by v budúcnosti nemuseli chodiť na dopravný inšpektorát po EČ


Občania by v budúcnosti nemuseli chodiť na dopravný inšpektorát po malý a veľký technický preukaz a tabuľky s evidenčným číslom (EČ). Odoslané by im mali byť priamo domov kuriérnou službou. Počíta s tým návrh zákona Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorým by sa mala na jeseň zaoberať Národná rada SR.

Žiadosti podané prostredníctvom elektronickej služby by mali byť zasielané do centrálneho dopravného inšpektorátu v Slovenskej Ľupči. Tam sa vytlačí papierový veľký technický preukaz a objedná sa elektronický malý technický preukaz. Tabuľky s EČ sa tak pripravia na odoslanie kuriérskou službou.

"V praxi to teda bude znamenať, že občan si z pohodlia domova vybaví všetky úkony spojené s prihlásením a odhlásením vozidla a kuriér mu následne priamo domov doručí tabuľky s EČ, ako aj osvedčenia o evidencii. Šetríme tým čas a peniaze občanom," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Poukazuje aj na to, že by sa tým malo umožniť aj presúvanie policajtov spoza okienka na inú policajnú činnosť v prospech občanov.

"Na pracovisku v Slovenskej Ľupči bude pracovať len päť zamestnancov, ktorí budú zabezpečovať túto činnosť pre celé Slovensko. Našim hlavným cieľom je postupné zvyšovanie percenta elektronicky vybavených žiadostí,“ zdôrazňuje Saková.