Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva chce optimalizovať stratégiu na kontrolu ochorení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas nasledujúcich dvoch rokov sa zvýšia edukačné programy pre verejnosť so zameraním na seniorov, zvýšia sa vzdelávacie aktivity v oblasti prevencie pohlavných a krvou prenosných ochorení.

Bratislava 10. januára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR chcú zoptimalizovať národnú stratégiu na kontrolu infekčných ochorení na Slovensku. Od Národného plánu kontroly infekčných ochorení si sľubujú posilnenie schopnosti včasne definovať prevenciu a reakciu na infekčné choroby a zlepšenie úrovne verejného zdravia na Slovensku. Plánujú tak urobiť do roku 2020.

"Odsúhlasené akčné plány Národného plánu kontroly infekčných ochorení (NPKIO) na roky 2019 až 2020 na Slovensku stanovujú v reakcii na súčasnú epidemiologickú situáciu viaceré preventívne opatrenia proti vzniku a šíreniu staronových a nových infekčných chorôb a navrhujú konkrétne riešenia pre problematiku antimikrobiálnej rezistencie," uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Počas nasledujúcich dvoch rokov sa zvýšia edukačné programy pre verejnosť so zameraním na seniorov, zvýšia sa vzdelávacie aktivity v oblasti prevencie HIV/AIDS a iných pohlavných a krvou prenosných ochorení v populácii školopovinnej mládeže, mladých dospelých a rizikových skupín. Dôraz sa bude klásť aj na vzdelávanie zdravotníkov a odborných pracovníkov verejného zdravotníctva v mnohých oblastiach prenosných ochorení. V rizikových skupinách obyvateľstva sa vo vzťahu k prevencii proti vybraným prenosným ochoreniam budú realizovať krízové, poradenské a intervenčné programy.

Zlepšenie Národného imunizačného programu SR so sebou prinesie posilnené aktivity k zvýšeniu povedomia populácie v rámci ochorení preventabilných očkovaním, väčšiu dostupnosť očkovacích látok a lepšiu úroveň zaočkovaností detí, seniorov, rizikových skupín populácie a cestovateľov. Ministerka v tejto súvislosti spomenula aj možnosť, že by sa posunul imunizačný kalendár. "Napríklad osýpky môžeme očkovať od 15. mesiaca. Gro tých chorých sú malé deti. Posunulo by sa to do mladších vekových kategórii, šesť alebo deväť mesiacov," uviedla.

Dôležitý je i plán zavedenia registra očkovaných osôb pre sledovanie úrovne efektívnej imunizácie populácie a bezpečnosti pacienta a tiež zámer pravidelne uskutočňovať sérologické prehľady v SR. "Do roku 2020 má vzniknúť Národné referenčné centrum pre prevenciu a kontrolu nozokomiálnych nákaz pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, ktoré bude vykonávať epidemiologický dohľad nad výskytom a šírením epidemiologicky významných nemocničných patogénov a nimi spôsobených infekcií a bude metodickou pomocou pri výkone kontroly nozokomiálnych nákaz," spresnil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ako Mikas dodal, v pláne je i dobudovanie Špecializovaného laboratória na ÚVZ SR, vďaka ktorému sa rozšíri spektrum laboratórnej diagnostiky o vybrané tropické horúčky a encefalitídy prenášané komármi z čeľade Flaviviridae, ktoré sa vzhľadom na častejšie cestovanie obyvateľstva a postupné otepľovanie vyskytujú a rozširujú aj na Slovensku. Pôjde napríklad o západonílsku horúčku (West Nile Virus), horúčku dengue, horúčku chikungunya, japonskú encefalitídu, žltú zimnicu, poprípade ochorenia podľa aktuálnych hrozieb.