Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Reklama na dojčenskú výživu by sa mala obmedziť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský

Návrh rezortu sa odvoláva aj na vedecký konsenzus, ktorý hovorí o tom, že materské mlieko má byť uprednostňovanou stravou pre zdravé dojčatá.

Bratislava 20. marca (TASR) – Pre reklamu na dojčenskú výživu majú platiť rovnaké podmienky ako pre lieky na predpis. Jej obmedzením v nemocniciach a ambulanciách chce rezort zdravotníctva dosiahnuť, aby matky svoje deti viac dojčili. Zmeny prináša novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, na dojčenskú výživu sa budú vzťahovať rovnaké zákazy propagácie a reklamy, ako aj príslušné sankcie ako na lieky hradené z verejného zdravotného poistenia. "Poskytovatelia majú zákaz poskytovať akékoľvek informácie, ktoré by smerovali k reklame, propagácii alebo marketingu na dojčenskú výživu," povedala.

Návrh rezortu sa odvoláva aj na vedecký konsenzus, ktorý hovorí o tom, že materské mlieko má byť uprednostňovanou stravou pre zdravé dojčatá. Aj Európska únia (EÚ) a jej členské štáty podporujú dojčenie. "Rada EÚ prijala závery o výžive a fyzickej aktivite, ktorými vyzvala členské štáty, aby propagovali a podporovali dojčenie, a víta, že sa členské štáty dohodli na akčnom pláne EÚ pre detskú obezitu na obdobie 2014 – 2020, ktorý okrem iného obsahuje aj súbor opatrení zameraných na zvýšenie miery dojčenia v EÚ," uvádza sa v predkladanom materiáli.

Podľa rezortu zdravotníctva informácie poskytované k téme kŕmenia dojčiat a malých detí ovplyvňujú tehotné ženy, rodičov, opatrovateľov a zdravotníckych pracovníkov pri výbere druhu výživy pre deti. Preto je podľa MZ SR potrebné stanoviť požiadavky, ktorými sa zabezpečí, že takéto informácie budú slúžiť na adekvátne použitie predmetných výrobkov.

Na to, že materské mlieko v prvých mesiacoch života zabezpečuje nielen výživové potreby dieťaťa, ale plní aj ochrannú funkciu a pomáha pri správnom formovaní imunitného systému, poukázali viackrát odborníci z iniciatívy 1000 dní. Imunitu dieťaťa podľa nich najlepšie naštartuje práve dojčenie.

Dojčenie, okrem imunomodulačných a výživových vlastností, ktoré má, je podľa odborníkov aj matiek unikátnym spôsobom komunikácie a pomáha budovaniu vzťahu medzi matkou a dieťaťom.