Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Róbert L. a Pavol R. v kauze Volzovej trvajú na svojej nevine

Na archívnej snímke exriaditeľ Markízy Pavol Rusko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Róbert L. v minulosti poprel verziu na doživotie odsúdeného banskobystrického bosa Mikuláša Č., že si exriaditeľ Pavol R. v slovenskom podsvetí objednal vraždu svojej bývalej spoločníčky.

Bratislava 22. mája (TASR) - Na doživotie odsúdený bos sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel a exminister hospodárstva a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R., ktorý sú spoluobžalovaní v prípade prípravy vraždy Silvie Volzovej, v tejto kauze naďalej trvajú na svojej nevine. TASR to vo štvrtok uviedol obhajca oboch obžalovaných Marek Para.

Prvé hlavné pojednávanie v tejto veci je naplánované na štvrtok a piatok (23. - 24. 5.) pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II. Proces sa bude konať v bratislavskej väznici - Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) - za mimoriadnych bezpečnostných opatrení.

"Obaja moji mandanti trvajú na svojej nevine. Pritom poukazujem nato, že nie oni majú dokazovať svoju nevinu, ale prokurátor má bez akýchkoľvek pochybností preukázať ich vinu. Opakovane sme poukázali na také rozporuplnosti a nezrovnalosti vo verzii obžaloby, ktoré neumožňujú záver o vine. Nad rámec toho sa Róbert L. podrobil overeniu vierohodnosti na polygrafe a v jeho tvrdeniach nebola znalcom indikovaná lož," zdôraznil obhajca Para.

Kýbel v minulosti pred vyšetrovateľmi poprel verziu rovnako na doživotie odsúdeného banskobystrického bosa Mikuláša Č., že si exriaditeľ Pavol R. v slovenskom podsvetí objednal vraždu svojej bývalej spoločníčky. V kauze sú obžalovaní Pavol R., Kýbel, Mikuláš Č. a jeho bývalý komplic Miloš K.

Práve výpoveď banskobystrického bosa, ako približne pred dvoma rokmi uvádzali médiá, viedla k tomu, že policajti začali riešiť tento prípad, ktorý sa mal stať na jeseň 1997. Pred vyšetrovateľmi Mikuláš Č. uviedol, že bývalý minister hospodárstva a podpredseda vlády SR si u podsvetia objednal likvidáciu svojej obchodnej partnerky z TV Markíza za odmenu 20 až 40 miliónov korún. Verziu za viacero vrážd doživotne odsúdeného bosa potvrdil aj jeho bývalý komplic Miloš K.

Pavol R. takúto výpoveď označil za výmysel. Ešte pred prevalením kauzy tvrdil, že s černákovcami sa v minulosti kontaktoval preto, aby si u nich overil, či si práve Volzová neobjednala jeho likvidáciu.

V histórii samostatného Slovenska tak vo štvrtok po prvý raz na lavici obžalovaných bude figurovať bývalý člen vlády, obžalovaný za trestný čin prípravy vraždy. V minulosti slovenské súdy riešili viacero obžalovaných exministrov, ale nie až za taký závažný trestný čin.

Pavol R. je v prípade prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky stíhaný však naďalej na slobode. Rozhodol o tom nedávno Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý tak zamietol sťažnosť prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave voči februárovému rozhodnutiu OS Bratislava II, ktorý Pavla R. ponechal na slobode.

Podľa vyjadrenia Paru sa jeho klient, ktorý má povinnosť nosiť elektronický náramok, určite na proces vo štvrtok dostaví a spoločne s ním sa na pojednávanie pripravoval ešte aj v stredu.

Predsedom senátu v tejto kauze je sudca OS Bratislava II Pavol Juhás a dozorovým prokurátorom je prokurátor KP v Bratislave Michal Šúrek. Obžalobu podal koncom minulého roka. Dva razy sa neúspešne pokúšal, aby Pavol R. bol vo veci prípravy vraždy stíhaný väzobne. TASR sa pokúsi získať reakciu Krajskej prokuratúry v Bratislave.