Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Staronovým predsedom KDH je Ján Figeľ

Foto: TASR/Dušan Hein

V tajnom hlasovaní ho zvolilo 261 z 324 delegátov.

Bratislava 23. júna (TASR) - Znovuzvolenie Jána Figeľa do funkcie predsedu KDH veľkou väčšinou hlasov je pre osud kresťanskodemokratickej politiky na Slovensku správnym rozhodnutím a zároveň dôkazom o vnútornej jednote strany.

Na dnešnom spoločnom brífingu s Jánom Figeľom to počas rokovania dnešného Snemu KDH v Ružomberku povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

"Strana požíva dôveru Jána Figeľa a Ján Figeľ požíva veľkú dôveru delegátov, ktorí sa tu dnes zišli," dodal Hrušovský.

Na margo dnešného návrhu poslanca Radoslava Procházku na zmenu stanov Hrušovský, aj novozvolený predseda KDH Figeľ poznamenali, že neprešla aj kvôli tomu, že bola na sneme predložená bez širšej diskusie na regionálnej úrovni.


Tu bude player


"Nemôže sa to diať zrazu, nepripravene, bez hlbšej diskusie a tým pádom aj dostatočnej podpory. Zmena stanov si v KDH vyžaduje dvojtretinovú podporu delegátov. Po vytvorení a kompletizácii nového predsedníctva navrhnem vytvorenie komisie, ktorá sa bude zaoberať prípravou novely stanov tak, aby všetky návrhy prešli diskusiou na úrovni okresov a krajov a mohli byť súčasťou prípadnej novely. Ak sa to robí inak, väčšinou to nedopadne dobre," vyhlásil Figeľ.

Dodal, že na zastupovanie predsedu by teoreticky stačil jeden podpredseda, KDH ich má šiestich preto, aby spolu s predsedom vytvorili efektívny tím. Procházka totiž navrhoval znížiť počet podpredsedov na troch. Figeľ nesúhlasí ani s jeho predstavou posilnenia úlohy regiónov v predsedníctve, ktoré by sa podľa Figeľa v takomto prípade začalo podobať "konfederácii regiónov".

Procházka podľa informácií TASR v reakcii na dnešné hlasovanie o zmene stanov uvažuje o vytvorení názorovej platformy v strane.

Za významný posun dopredu považuje Figeľ dnešné súhlasné stanovisko predsedu SDKÚ-DS Pavla Preša a lídra Mosta - Híd Bélu Bugára k spolupráci na úrovni platformy ľudových strán. "Záujem všetkých troch partnerov o vytvorenie platformy je veľmi dobrou správou. Považujem to za určitý prelom v povolebnom vývoji. Chceme na tom stavať, dohodnúť mechanizmus, intenzitu a ďalšie súvislosti takejto spolupráce troch stredopravých strán na Slovensku," povedal Figeľ na margo plánov na vytvorenie slovenskej ľudovej platformy na báze KDH, SDKÚ-DS a Mosta - Híd.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský doplnil, že KDH sa pri konkrétnych témach neuzatvára ani voči spolupráci s SaS a OĽaNO, s SDKÚ-DS a Mostom - Híd však kresťanských demokratov spájajú spoločné ľuďové hodnoty a okruh subjektov patriacich k Európskej ľudovej strane (EPP). SDKÚ-DS a KDH sú členmi EPP a Most - Híd má záujem o členstvo.


Šestica podpredsedov

Vľavo predseda KDH Já Figeľ a podpredseda KDH Július Brocka.
Foto: TASR/František Iván
Delegáti dnešného Snemu KDH v Ružomberku po predsedovi, ktorým sa stal Ján Figeľ, zvolili aj šesticu podpredsedov strany. Post podpredsedu KDH získali poslanci Národnej rady (NR) SR Pavol Abrhan, Ján Hudacký a Július Brocka, vysokoškolská pedagogička Miroslava Szitová, bývalý riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský a ekonomický expert Miloš Moravčík.

Oproti šiestim menám, ktoré snemu navrhla Rada KDH 9. júna nastala jediná zmena, zo súťaže sám odstúpil Marián Kvasnička a tým vytvoril priestor pre opätovné zvolenie Júliusa Brocku do funkcie podpredsedu.

Brockovi dokonca v prvom kole voľby niekoľko hlasov na zvolenie chýbalo, v opakovanom hlasovaní však už uspel. Pred druhým hlasovaním sa za Brocku prihovoril osobne predseda strany Ján Figeľ. "Keď som bol v zahraničí a potreboval som určiť niekoho, čo ma zaskočí, vždy som sa mohol o Júliusa Brocku oprieť. Bol spoľahlivý, nikdy som nemusel dementovať jeho vyjadrenia," vyhlásil. Pripomenul delegátom prednovembrový príbeh Brocku, ktorý sa angažoval v kresťanskom disente a spoluorganizoval sviečkovú manifestáciu, ale aj roky jeho práce pre KDH.