Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ružička: SR podporuje dialóg Brusel-Varšava o právnom štáte

František Ružička, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Začali sa kryštalizovať skupiny krajín, ktoré majú svoje jasné priority, pričom pre SR stále platí, že pri tvorbe dlhodobého rozpočtu bude klásť dôraz na kohéznu a spoločnú poľnohospodársku politiku.

Brusel 18. septembra (TASR) - Príprava októbrového summitu EÚ, viacročný finančný rámec na roky 2021-2027, ale aj situácia v Poľsku z pohľadu dodržiavania princípov právneho štátu patrili v utorok medzi hlavné body rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR František Ružička.

S odkazom na budúcu finančnú perspektívu EÚ Ružička skonštatoval, že momentálne sa formuje "geografia rozpočtu" Únie po roku 2020, kde sa už črtajú "kopce a priepasti". Dodal, že sa začali kryštalizovať skupiny krajín, ktoré majú svoje jasné priority, pričom pre Slovenskú republiku stále platí, že pri tvorbe dlhodobého rozpočtu bude klásť dôraz na kohéznu a spoločnú poľnohospodársku politiku.

"Diskusie boli zaujímavé, priniesli pozície, o ktorých sme vedeli, ale už sa črtá základ, z ktorého budeme postupovať v najbližších mesiacoch," opísal situáciu na rokovaniach slovenský diplomat. Doplnil, že sa očakáva, že Rakúsko ako predsednícka krajina v Rade EÚ pripraví ďalšie návrhy "rozpočtových obálok", čo bude témou ďalších rokovaní pre členské krajiny Únie.

Ambíciou Európskej komisie aj Európskeho parlamentu je uzavrieť dohodu o dlhodobom rozpočte ešte počas tejto exekutívy, čiže do volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať koncom mája 2019.

Rada ministrov sa v utorok zaoberala aj situáciou v Poľsku v súvislosti s článkom 7 Lisabonskej zmluvy a porušovaním princípov právneho štátu. Ružička pripomenul, že zo strany Bruselu prebieha hodnotenie celkovej situácie a Poľsko "v tejto chvíli" odpovedá na otázky. Pripomenul, že SR túto situáciu pozorne sleduje, lebo ide o nášho suseda a partnera vo Vyšehradskej štvorke (V4).

"Podporujeme pokračovanie dialógu. Ten dialóg neprestal a je pravdepodobné a možné, že pokiaľ sa budú stanoviská oboch strán zbližovať, tak dôjde k nejakému riešeniu, ktoré nebude vyžadovať nejaké ďalšie kroky," uviedol Ružička s odkazom na štruktúrovaný dialóg medzi Európskou komisiou a poľskou vládou. Zároveň zdôraznil, že Slovensko zastáva pozíciu, že treba rešpektovať kompetencie a primárne právo Európskej únie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)