Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Saková zbavila mlčanlivosti 14 príslušníkov ochranky, mieri do Nemecka

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR Martin Baumann

Ministerka vnútra Denisa Saková zopakovala, že rezort vnútra poskytuje a bude poskytovať nemeckým orgánom pri vyšetrovaní maximálnu súčinnosť.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) v súvislosti s kauzou únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha zbavila mlčanlivosti 14 osôb z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOUČ) Ministerstva vnútra SR. O svojom kroku informovala na osobnom stretnutí nemeckého veľvyslanca v SR Joachima Bleickera.

Saková zopakovala, že rezort vnútra poskytuje a bude poskytovať nemeckým orgánom pri vyšetrovaní maximálnu súčinnosť. "Operatívne poskytujeme informácie už od septembra minulého roka, od prvého dožiadania z nemeckej strany," pripomenula Saková. Podľa jej informácií nemecké orgány v súvislosti s prípadom ešte nestihli na Slovensku vypočuť všetky osoby, ktoré plánovali a niekoľko výsluchov sa uskutoční aj v septembri tohto roka. Saková Bleickerovi potvrdila aj záujem stretnúť sa a hovoriť o téme s nemeckým ministrom vnútra.

"Nemecký veľvyslanec ocenil prístup slovenskej strany, vzájomnú spoluprácu a potvrdil, že nemecké orgány dostávajú všetky informácie,“ uviedol o stretnutí hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

S nemeckým veľvyslancom sa v utorok (7.8.) stretol aj prezident SR Andrej Kiska. "Prezident ma ubezpečil, že spolu s premiérom Petrom Pellegrinim sú zajedno, že slovenská strana podnikne všetko pre to, aby mohli byť čo najrýchlejšie objasnené otázky, ktoré ohľadom tohto bezprecedentného prípadu únosu zostávajú ešte otvorené. Všestrannú pomoc pri vyšetrovaní prisľúbil aj sám premiér Pellegrini spolkovej kancelárke Merkelovej už 2. mája v Berlíne a my ho, samozrejme, berieme za slovo," povedal v tejto súvislosti Bleicker pre TASR.