Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SaS: Saková musí prehodnotiť právne aspekty Nočných vlkov v SR

Na archívnej snímke opozičný poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

SaS žiada posúdiť registráciu príslušného občianskeho združenia na základe nových medializovaných poznatkov.

Bratislava 20. júla (TASR) - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) musí podľa opozičnej strany SaS prehodnotiť právne aspekty pôsobenia kontroverzného ruského motorkárskeho gangu Noční vlci na Slovensku. SaS žiada posúdiť registráciu príslušného občianskeho združenia na základe nových medializovaných poznatkov.

Dočasné odvolanie riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča za poskytnutie historickej vojenskej techniky slovenskej pobočke ruských Nočných vlkov v Dolnej Krupej (okres Trnava) vytvára podľa poslanca parlamentu Ľubomíra Galka (SaS) precedens, ako by mal štát postupovať pri chybách svojich predstaviteľov. Ministerstvo obrany vyhlásilo, že Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie občianskeho združenia Múzeum historických vozidiel Trnava, a tým prekročil svoje kompetencie.

„Ak je pochybné pozadie občianskeho združenia, ktoré zastrešilo Nočných vlkov a umožňuje vo svojom areáli v Dolnej Krupej aj cvičenia slovenskej polovojenskej organizácii Slovenskí branci, prečo ministerstvo vnútra umožnilo jeho registráciu. Azda nie iba preto, lebo bývalý minister vnútra Robert Kaliňák je dobrým kamarátom s vlastníkom a prevádzkovateľom tohto objektu Jozefom Hambálkom,“ uviedol Galko.

Poslanec Národnej rady SR Martin Klus (SaS) tvrdí, že podľa zákona o združovaní občanov môže ministerstvo vnútra rozhodnúť o rozpustení občianskeho združenia. "Ak je jeho cieľom popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov, roznecovať nenávisť a neznášanlivosť či podporovať násilie alebo inak porušovať ústavu a zákony," podotkol. Na slovenskú základňu ruského motorkárskeho gangu Noční vlci sa plánujú pýtať poslanci strany SaS ministerky vnútra na rokovaní brannobezpečnostného výboru parlamentu.

O objekte klubu Nočných vlkov v Dolnej Krupej vie aj polícia. Vojenské stroje v areáli budovy sú podľa nej historickými exponátmi, ktoré mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň. Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. "Celú situáciu v súvislosti s týmto objektom monitorujeme a v prípade akéhokoľvek podozrenia na protiprávnu činnosť okamžite zasiahneme," deklaruje polícia, ktorá doposiaľ nezaznamenala žiadne protiprávne konanie, priestupok ani trestný čin.