Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zo strany SaS odišli ďalší členovia, J. Suja a M. Nižňan

Richard Sulík a vľavo Michal Nižňan, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Obaja nie sú spokojní so smerovaním strany. Stále vraj nie sú poslední, ktorí stranu opúšťajú.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Zo strany SaS odišli ďalší jej členovia, exposlanec Jaroslav Suja a bývalý kancelár Národnej rady (NR) SR Michal Nižňan. Obaja nie sú spokojní so smerovaním strany. Stále vraj nie sú poslední, ktorí stranu opúšťajú.

"SaS zostala strana s centralistickým riadením," povedal pre TASR Suja. Dodal, že členovia na nedávnom Kongrese rozhodli, že im vyhovujú slabé právomoci regiónov, nízky dôraz na regionálnu politiku a nízka členská základňa. "Hodnoty SaS sa zmenili v porovnaní s obdobím, kedy som stranu spoluzakladal," doplnil Suja.

Tvrdí, že politika liberálov sa vzďaľuje realite života na Slovensku. "A, bohužiaľ, ani Kongres nedokázal zmeniť zlé smerovanie strany," poznamenal Suja, ktorý podľa vlastných slov strane venoval "kus života" a preto mu je úprimne ľúto, čo sa zo SaS stalo.

Nižňan svoj odchod odôvodňuje tým, že SaS potrebovala zmenu, ale pod opätovným vedením Richarda Sulíka podľa neho žiadna nenastane. "Na Kongrese bola odmietnutá vnútorná demokratizácia strany, ako aj nový koncept tvorby politiky, a preto zo strany odchádzam," povedal pre TASR Nižňan.

Bývalý kancelár parlamentu je presvedčený, že pravicoví voliči si zaslúžia zrozumiteľnú politiku a alternatívu voči Smeru-SD. "S viacerými politikmi, ktorí si uvedomujú túto realitu, nevylučujem spoluprácu," uviedol Nižňan.

"Pre každého človeka je ťažké strpieť prehru. Nie každý sa dokáže s neúspechom vyrovnať tak, že nezanevrie. Zostáva nám len apelovať na rozvahu nespokojných jednotlivcov. Záujem o krajinu nás v SaS dal dokopy a tento záujem by aj mal zastaviť nezmyselné šarvátky a odchody," reagoval dnes pre TASR na ďalšie odchody zo strany predseda Richard Sulík.

Minulý týždeň opustil liberálov aj exposlanec a niekdajší člen Republikovej rady Kamil Krnáč. Odôvodnil to dlhodobou nespokojnosťou so smerovaním SaS. "Už dlhodobo sa nestotožňujem so smerovaním strany. Už ju nevnímam ako symbol boja proti korupcii," povedal vtedy pre TASR. Sulík vtedy vyjadril ľútosť nad každým takýmto rozhodnutím a zároveň zaželal bývalým členom SaS veľa osobných a pracovných úspechov. Podpredseda SaS Jozef Mihál pre TASR nedávno priznal, že sa obáva odchodu veľkého počtu členov SaS.

O odchode uvažuje aj Sulíkov konkurent v boji o kreslo predsedu Jozef Kollár či Daniel Krajcer. Obaja zvažujú všetky možnosti. Reagovali tak na odvolanie Juraja Miškova z postu podpredsedu na návrh Sulíka, čo Kollárovi podporovatelia považujú za čistky v strane. Podľa informácií TASR sa však Sulík mal vyjadriť, že sa s podporovateľmi jeho protikandidáta vyrovná. Sulík odmieta, že "krágľuje" Kollárových prívržencov. Tvrdí, že má záujem o spoluprácu a aj preto ponúkol post podpredsedu strany Kollárovi. Ten to síce odmietol, ale Sulík uviedol, že ponuka trvá.