Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kniha Dubček objasní konanie politika v kontexte historického vývoja

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na jej príprave sa podieľalo takmer 20 popredných slovenských a českých historikov, ktorí pripravili nový pohľad na Alexandra Dubčeka.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Knihu Dubček pripravil Historický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) pod vedením autorskej dvojice Miroslav Londák a Slavomír Michálek k 50. výročiu odporu proti okupácii Československa vojskami armád Varšavskej zmluvy.

Na jej príprave sa podieľalo takmer 20 popredných slovenských a českých historikov, ktorí pripravili nový pohľad na Alexandra Dubčeka. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

"Okrem viacerých nových, doteraz neznámych faktov z Dubčekovho života, prináša táto monografia hutný a vyvážený text, v ktorom sa autorom podarilo poctivým dlhoročným výskumom odstrániť nánosy historických legiend a mýtov súvisiacich s bývalým prvým tajomníkom ÚV KSČ a priniesť objektívny pohľad na túto výnimočnú osobnosť slovenských a československých dejín," priblížila hovorkyňa.

Autori podľa nej, v súlade s najnovšími trendmi historického výskumu, postavili svoje texty predovšetkým na vysvetľovaní a objasňovaní dôvodov Dubčekovho konania v kontexte vtedajšieho historického vývoja. "Vrcholného predstaviteľa Pražskej jari ani nevelebia, ani nediskvalifikujú – ukazujú ho takého, aký bol v historickom kontexte," zdôraznila Hucáková.

Prezentácia knihy Dubček, ktorá je súčasťou uvedenia pamätných diel k 50. výročiu odporu proti okupácii, ako sú suvenírová bankovka, zberateľská minca, pamätná medaila a poštová známka, sa uskutoční 21. augusta o 11.00 h na Univerzite Komenského v Bratislave na Šafárikovom námestí.