Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAV predstaví prvý Science Slam, ktorým chce spopularizovať vedu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Science Slam SAV sa snaží zamerať na generáciu dospelých ľudí vyrastajúcich v dobe moderných technológií, informačného smogu a rýchleho životného tempa.

Bratislava 26. februára (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) predstaví v stredu 27. februára v Bratislave prvý Science Slam, ktorým chce spopularizovať vedu. Šesť mladých vedcov bude medzi 18.00 až 21.30 h verejnosti vysvetľovať, prečo porozumieť vede "nie je žiadna veda". TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Science Slam SAV sa snaží zamerať na generáciu dospelých ľudí vyrastajúcich v dobe moderných technológií, informačného smogu a rýchleho životného tempa. Koncept je v zahraničí zaužívaný a SAV sa ho snaží priniesť aj slovenskému publiku. "Koncept Science Slamu stojí na pilieroch rýchleho, ale informačne bohatého bloku o vedeckej téme, podaného priateľským a zrozumiteľným spôsobom v čase, počas ktorého je divák ochotný udržať pozornosť," povedala Simona Andraščiková, ktorá sa inšpiruje pri zakladaní projektu na Slovensku od kolegov z Masarykovej univerzity v Brne.

Na projekte pracuje novovytvorená skupina Mladých vedcov SAV. "Skupina vznikla najmä s cieľom vytvorenia informačnej siete na diskusiu a komunikáciu týkajúcu sa otázok spoločného záujmu mladých vedeckých pracovníkov a doktorandov SAV. Našou snahou je však aj popularizovať vedu medzi širokou verejnosťou a ukázať, že veda je aj pre mladých," vysvetlil predseda skupiny Mladí vedci SAV Michal Procházka.

Udalosť je pre verejnosť a vstup je zadarmo.