Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS vyslovila solidaritu so štrajkujúcimi učiteľmi

Foto: TASR/Michal Svítok

To, že požiadavky učiteľov boli nastolené ešte za vlády Ivety Radičovej a bývalá koalícia na ne nereagovala.

Bratislava 25. novembra (TASR) – SDKÚ-DS vyjadruje solidaritu so štrajkujúcimi učiteľmi. Ako uviedol na dnešnom brífingu poslanec NR SR (SDKÚ-DS) Miroslav Beblavý, nejde o podporu štrajku, ale o vyjadrenie solidarity.

Štrajk vo všeobecnosti považujeme za krajný prostriedok. Štrajk učiteľov bude predstavovať veľké bremeno najmä pre rodičov, čo robiť s deťmi. Zodpovednosť za štrajk však neleží na strane učiteľov, ale je plne na strane vlády,“ uviedol Beblavý.

Kritizoval výrok premiéra Roberta Fica, že "učiteľom pokojne nemusel dať nič", a označil ho za aroganciu, ktorá v slovenských politických dejinách má len málo obdoby. „Ukazuje sa, že školstvo pre túto vládu nie je priorita. Ak by vláda chcela dať učiteľom serióznu ponuku, seriózny kompromis, dalo by sa to aj v súčasnej ťažkej situácii,“ doplnil Beblavý.

Ako dodal, „vláda namiesto toho, aby učiteľom dala serióznu ponuku, ich uráža, snaží sa ich zlomiť a zastrašiť. Chceme vyzvať vládu, premiéra i ministra školstva, aby prestali urážať učiteľov a vyostrovať situáciu“.

To, že požiadavky učiteľov boli nastolené ešte za vlády Ivety Radičovej a bývalá koalícia na ne nereagovala, Beblavý vysvetlil tým, že vláda stratila v parlamente väčšinu, a potom už nemala mandát na takéto rozhodnutia. Na otázku TASR, že ak SDKÚ vyjadrila solidaritu so štrajkujúcimi učiteľmi štátnych škôl, ako potom strana vníma skutočnosť, že štrajk nepodporili zamestnanci súkromných a cirkevných škôl, Beblavý odpovedal: „Je to individuálne rozhodnutie škôl. Nikoho nevyzývame, aby sa do štrajku zapojil, vyjadrujeme len solidaritu s učiteľmi, ktorí sa do štrajku zapojili.“