Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

MINÚTA PO MINÚTE: Takto k nám 21. augusta prišla sovietska armáda

Na archívnej dokumentárnej snímke obyvatelia a tank na Štúrovej ulici a Námestí SNP v Bratislave 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Foto: TASR/ ARCHÍV Miroslav Vojtek

Teraz.sk prináša chronológiu udalostí počas invázie 20. a 21. augusta 1968.

Bratislava 21. augusta (TASR) - V noci z 20. na 21. augusta 1968 vstúpili na územie Československa armády Sovietskeho zväzu, Nemeckej demokratickej republiky, Poľska, Maďarska a Bulharska.

20. august 1968


17.00 - Anonym telefonicky informoval spravodajcu ČTK v Budapešti, že sa o polnoci začne vojenské obsadzovanie Československa spojencami. Už o 18.10 správu odovzdal vtedajší československý veľvyslanec do Prahy.

20.00 - Sovietsky veľvyslanec v USA Anatolij Dobrynin navštívil amerického prezidenta Lyndona Johnsona a informoval ho o invázii armád piatich štátov Varšavskej zmluvy do Československa. Johnson nato zvolal mimoriadne zasadnutie Rady národnej bezpečnosti.

21.05 - Na vojenskom letisku v Brne pristál sovietsky špeciál Antonov An-24 s dvadsiatkou civilistov v uniformách leteckej spoločnosti Aeroflot. V skutočnosti išlo o príslušníkov KGB.

22.20 - Na letisko v Ruzyni priletel špeciál Il-14 z Ľvova. Vystúpilo z neho asi 25 civilistov, ktorí odišli do mesta.

23.00 - Začalo sa zo vzduchu aj zo zeme masívne elektronické rušenie radarových signálov. Zaznamenali ho aj západné spravodajské služby.

23.00 - Vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy prekročili hranice. Vpádu do Československa sa zúčastnilo 27 bojových divízií. Skupina A (sovietske a poľské jednotky) začala nástup z priestoru Legnice - Krakov (Poľsko). Skupina B (jednotky ZSSR a NDR) z Görlitzu, Zittau, Drážďan a Kliegenthalu (NDR). Skupina C (sovietske, maďarské a bulharské jednotky) z oblasti Györu (Maďarsko). Celkovo vstúpilo na územie Československa v prvom slede približne 160.000 vojakov a 4600 tankov. Postupne sa počet rozrástol na 750.000 (podľa niektorých zdrojov 500.000) vojakov s 800 lietadlami, 6300 tankmi a 2000 delami a raketami.

23.00 – Minister národnej obrany Martin Dzúr hovoril telefonicky s ministrom obrany Sovietskeho zväzu maršalom Andrejom Grečkom, ktorý ho varoval pred ozbrojeným odporom.

23.00 – Skupina sovietskych dôstojníkov sa dostavila do budovy generálneho štábu, kde sa snažila zabrániť akémukoľvek ozbrojenému odporu Československej ľudovej armády (ČSĽA).

23.00 – O intervencii sa telefonicky dozvedel premiér Oldřich Černík, ktorý informácii neveril a žiadal, aby sa preverila. V tomto čase práve rokovalo politbyro ÚV KSČ, ktoré pripravovalo dokumenty na blížiaci sa XIV. zjazd KSČ. Preto sa na program s oneskorením dostala správa prosovietskej skupiny okolo Aloisa Indru a Vasiľa Biľaka, ktorá mala byť ideovým zdôvodnením pre vstup vojsk a mala získať súhlas členov predsedníctva ÚV KSČ so vstupom vojsk.

23.30 – Generál Dzúr sa vrátil na ministerstvo obrany a telefonicky oznámil premiérovi Černíkovi, že vojská Varšavskej zmluvy obsadzujú Československo.

23.30 - Veľvyslanec ZSSR Červonenko oznámil osobne prezidentovi Ludvíkovi Svobodovi, že na žiadosť straníckych a štátnych predstaviteľov prekročili vojská hranice Československa. Zámienkou pre inváziu však bol pozývací list, ktorý podpísali Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Vasiľ Biľak a ktorý odovzdali Sovietom počas predchádzajúcich rokovaní.

23.40 - Černík prerušil zasadanie politbyra ÚV KSČ správou, že cudzie vojská obsadzujú ČSSR.

21. august 1968


00.00 – Rakúsko uzavrelo hranice s Československom a Maďarskom.

00.00 - Letisko v Ruzyni bolo uzavreté.

00.20 – Generál Martin Dzúr vydal rozkaz, aby všetky vojská ostali v kasárňach, nepoužívali v žiadnom prípade zbrane a poskytli sovietskym vojakom na československom území všestrannú pomoc.

01.30 - Československý rozhlas vysielal upozornenie, aby poslucháči nevypínali prijímače, zobudili susedov a vyčkali na ďalšie dôležité informácie.

01.40 - Text vyhlásenia vedenia strany: "Všetkému ľudu Československej socialistickej republiky," telefonoval tajomník ÚV KSČ Zdeněk Mlynář do rozhlasu, aby sa mohol odvysielať do druhej hodiny v noci. Text vyhlásenia zaznel niekoľkokrát.

02.00 – Začala sa letecká výsadková operácia na letisku v Ruzyni. S minútovými intervalmi pristávali dopravné lietadlá s vojakmi elitnej sovietskej 7. gardovej výsadkovej divízie.

02.15 – Skončilo sa zasadnutie PÚV KSČ.

03.00 - V budove predsedníctva vlády bol internovaný sovietskymi výsadkármi premiér Oldřich Černík.

03.00 – Sovietske vojenské a transportné lietadlá pristávali na letiskách v celej krajine.

05.00 – Zatkli najvyšších predstaviteľov komunistickej strany a vlády na čele s Alexandrom Dubčekom.

05.00 - Zlou češtinou začala vysielať stanica Vltava, ktorá obhajovala inváziu.

06.00 - Rozhlas odvysielal osobný odkaz Dubčeka pracujúcim s prosbou, aby nastúpili do práce na svojich pracoviskách.

06.00 - Na príkaz plukovníka Viliama Šalgoviča bol strážený aj predseda Českej národnej rady Čestmír Císař, neskôr ho však prepustili.

09.00 - Do kancelárie Dubčeka vstúpili sovietski dôstojníci a príslušníci ŠtB. Dubčekovi, Kriegelovi, Smrkovskému a Špačkovi oznámili, že sú zatknutí v mene revolučného tribunálu vedeného Aloisom Indrom.

12.00 - Dubčeka, Smrkovského a Kriegela odviezli v dvoch obrnených transportéroch na ruzyňské letisko.

17.00 - Oldřicha Černíka takisto odviezli z budovy vlády na letisko.

17.00 – Prezident Ludvík Svoboda prijal členov vlády. Žiadali prepustenie premiéra Černíka a zotrvanie celej vlády vo funkcii. Svoboda sľúbil, že bude rokovať o prepustení internovaných predstaviteľov a že bez legálnej vlády neurobí žiadne rozhodnutia.

22.30 - Prezident Svoboda predniesol v rozhlase prejav, v ktorom uviedol, aké úsilie počas dňa vyvíjal.

24.00 Rozhlas odvysielal občanom výzvu o zákaze vychádzania od 22.00 do 05.00 h.
Zdroj: Ústav pre štúdium totalitných režimov