Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári očakávajú na horách spontánne lavíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V horských oblastiach Slovenska ráno prevládalo zamračené teplé počasie.

Liptovský Hrádok 3. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v nedeľu informoval, že počas dňa očakávajú výskyt spontánnych lavín stredných až veľkých rozmerov, najmä v stredných polohách.

Vplyvom dažďových zrážok v priebehu sobotňajšej (2. 2.) noci a dňa sa snehový profil do 2000 metrov nad morom premočil a oťažel. Vo výške nad 2000 metrov silný vietor navieva sneh do dosiek a vankúšov na záveterné severné a severovýchodné strany štítov, hrebeňov a žľabov. Podľa Buliaka sú nebezpečné terény vo všetkých výškach, pričom v stredných polohách hrozia lavíny z mokrého snehu a vo vysokých doskové lavíny. „Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ doplnil.

V horských oblastiach Slovenska ráno prevládalo zamračené teplé počasie. Teploty dosahovali od mínus troch stupňov Celzia v najvyšších polohách po plus päť stupňov na podhorí. Na hrebeňoch fúkal silný južný vietor. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 180 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 150 až 250 centimetrov. „Počas noci a pondelňajšieho (4. 2.) dňa očakávame príchod studeného sektoru. Snehová pokrývka stvrdne a na jej povrchu sa vytvorí poľadovica, čo zníži lavínové nebezpečenstvo, ale skomplikuje pohyb vo vysokohorskom teréne,“ uzavrel Buliak.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na horách počas nedele



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že na horách počas nedele môže fúkať silný vietor. V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha platí pre niektoré okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja do 16.00 h. "Na hrebeňoch hôr sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu," upozorňujú meteorológovia.

Ako dodávajú, predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.