Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na cestách sa ukazujú snehové jazyky, na východe hrozia záveje

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nezabúdajte, že bezpečnosť na cestách je dôležitejšia ako rýchlosť.

Bratislava 19. marca (TASR) - Vodiči na východe Slovenska by mali v pondelok zbystriť pozornosť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi.

"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," vysvetľuje SHMÚ. Vo väčšine okresov platí výstraha len na ráno, v Trebišove, v Košiciach a okolí až do 16.00 h.

SHMÚ vydal na 19. marca 2018 meteorologické výstrahy.
Foto: SHMÚ


Meteorológovia tiež upozorňujú na možnosť povodní v okrese Michalovce a Čadca. V Michalovciach riziko zvýšenia vodnej hladiny spôsobuje situácia na ukrajinskej časti rieky Latorica, v Čadci ľadové úkazy na vode.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, treba rátať s utlačeným snehom



V Prešovskom kraji sú všetky cesty zjazdné, zväčša mokré, miestami slabo sneží. Na cestách prvej a druhej triedy sa nachádza čerstvý sneh vo vrstve jeden až dva centimetre v okrese Poprad, kašovitý sneh je v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Bardejov.

Na cestách tretej triedy musia vodiči počítať s utlačeným snehom od dvoch do piatich centimetrov v okresoch Prešov, Svidník, Humenné a kašovitým snehom do troch centimetrov v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné, Bardejov. Horské priechody sú zjazdné, na ceste II/537 vo Vysokých Tatrách je miestami zľadovatená vrstva snehu.

Teplota sa pohybuje od -15°C (Podspády) do 3°C (Stakčín).

Ako informoval Tomáš Herstek zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, za posledných 24 hodín mali v teréne 106 kusov mechanizmov zimnej údržby. Tie prepluhovali viac ako 16.000 kilometrov ciest a chemickým materiálom (soľou) posypali 10.000 kilometrov komunikácií a inertný materiál použili na vyše 3500 kilometrov vozoviek.

Hasiči mali pokojnejšiu službu ako počas víkendu. Odstraňovali naklonený strom na Dostojevského ulici v Poprade a privolali ich aj k dopravnej nehode vo Vranovskom okrese, kde došlo k ľahšiemu zraneniu osoby. Pre TASR to uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.